Hírek

2010.10.06. 06:05

12. 09. 11. - Ön szerint meddig jó ez a termék?

Többféleképpen szerepeltek eddig a termékeken a minőségmegőrzésre vonatkozó dátumok, ami okot adhatott a zavarra, ezért egységesítik őket hamarosan.

Horváth Viktória

 - Eddig sem nagyon tudtam eligazodni a számokon, ezután még kevésbé fogok? - kérdezett vissza Kámán Lajos, akit az egyik Kossuth utcai élelmiszerboltban szólítottunk meg. - Talán még jó is lehet, hogy végre egységesítik a számozást, mert eddig mindig elő kellett vennem az olvasószemüvegemet és hosszasan tanakodni azon, vajon ez most a nap vagy az év?

A többféle számozás gyakran nem volt egyértelmű: a 12. 09. 11. esetében például nehezen dönthette el a vásárló, egy vagy két évig jó-e még a szavatossága a terméknek.

 

- A magyar helyesírás szerint év, hónap és nap a helyes, nem örülök, hogy megint átveszünk valamit külföldről, ami nem ránk jellemző, sőt, ellentétes a mi szabályainkkal. Hogy tanítsuk így meg a gyerekeket a helyesírásra, ha már a boltokban is rossz példát látnak? - tette fel a jogos kérdést Ajtai Zsuzsanna nyugdíjas pedagógus.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint nálunk mindkét dátumozás elfogadott, viszont a gyártó kötelessége utalni rá, hogy melyiket választotta. Ez a lehetőség szűnik meg hamarosan, s mindenkinek a nap, hónap, év formát kell a termékén feltüntetnie. A szabályozás fokozatosan alakítja át a dátumozást, de 2011. december 31-től már csak az újfajta jelölés használható.

- Bevallom, nem nagyon szoktam figyelni a szavatossági dátumot a termékeken, de ha kinyitom a kamraajtót és néhány régebbi pudingporos zacskót találok ott, azért csak megnézem, mikor jár le. De ilyenkor még a bolti eladók segítségét sem tudom kérni - fakadt ki Kiss Gézáné, aki szerint már korábban is szükség lett volna az egységesítésre.


A sorrend módosul, a jelölés nem
Több mint egy évük van az élelmiszert előállító vállalkozásoknak, hogy fokozatosan átálljanak az újfajta dátumozásra. Egy már érvényben levô rendelet lehetővé teszi, hogy a dátumok különböző részeit többféleképpen is jelöljék, például a hónapot teljesen kiírva vagy éppen rövidítve, míg az évet kettő vagy négy számmal jelezve, ez továbbra sem változik. Úgy hírlik, a magyar szakemberek próbálták jobb belátásra bírni az uniós döntéshozókat, ám azok hajthatatlanok voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!