Hírek

2010.09.22. 11:58

Több mint 24 ezer delegált kíséri figyelemmel az októberi választást

Több mint 24 ezer delegált kíséri figyelemmel az október 3-ai választást a mintegy 11 ezer szavazókörben, valamint a helyi és a területi választási bizottságokban az Országos Választási Iroda (OVI) legfrissebb, szerdán közölt adatai szerint.

MTI

A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek majd a szavazatszámlálásban is.
   
A választási bizottságokba az önkormányzati választáson jelöltet, listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek küldhettek delegáltakat, a delegálási határidő múlt hét pénteken járt le, azóta folyamatosan rögzítették a jelöltek adatait a választási informatikai rendszerbe.
   
A most közzétett adatok érdemben már nem változnak.
   
A választási bizottságokba (azaz a csaknem 11 ezer szavazatszámláló bizottságba, a mintegy 3.200 helyi választási bizottságba, a húsz területi választási bizottságba és az Országos Választási Bizottságba) a legtöbb delegáltat a Fidesz és a KDNP küldte: közösen 4.757 delegáltat jelentettek be. A Fidesz önállóan vagy más helyi szervezetekkel együtt további 3.390-et, míg a KDNP önállóan vagy a Nemzeti Fórum Egyesülettel 39-et állított.
   
Az MSZP önállóan vagy más helyi szervezetekkel együtt 4.630 delegáltat jelentett be, a Jobbik 4.136-ot, az LMP 143-at, a független jelöltek 4.969-et.
   
A szavazatszámláló bizottságoknak legalább három választott tagja van. Előírás, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak legalább öttagúaknak kell lenniük, a plusz két tagot a választáson egyéni képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek delegálhatják.
   
Ha nem delegáltak a szükséges számban póttagot, akkor választott póttagokat kell bevonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!