Hírek

2010.09.22. 02:29

Szépen szóló szépkorúak

A megyében zajló Meseműhelyek Pannóniája című program soros eseményének adott otthont kedden a Helikon Kastélymúzeum. Szépen szóló szépkorúak címmel idős emberek mondtak verseket.

Horányi Árpád

 - A Benedek Elek-mesék, Zelk Zoltán verses meséi a legnagyobb kedvenceim - mondta még sorra kerülése előtt a Botfáról érkezett Fülöp Katalin. - Eszembe juttatják a gyermekkoromat, s az anyaságom fiatal éveit, amikor már én meséltem. Most a Hammas Jutka című mesét fogom mondani. Ez egy kevésbé ismert történet, azért választottam.

- Tőlem meg a Rátóti csikótojást hallják majd - vette át a szót a keszthelyi Bukovics Zsuzsanna. - Amikor már iskolás voltam, édesapám a meséket mindig a legizgalmasabb részig olvasta fel, rám maradt a folytatás. Jó módszer volt, a kíváncsiságból szerzett gyakorlat egész életemre megszerettette velem az olvasást. Fiatalon jártam önképző körökbe, azokra emlékezem most az itt vállalt szerepléssel.

A szlovéniai Völgyifaluból nevezett Marton Ferenc 85 évesen vállalta a pódiumra állást.

- Kedvenc mesém a Molnár és az ördög - így a mezőny legidősebb szereplője. - Még a szüleimtől emlékszem rá mindmáig.

- Én ötödik osztályos voltam, amikor a csodafurulyás juhász meséjét olvastam - tette hozzá a Bocskáról érkezett Végh Tiborné. - Őrzöm a mesekönyvet, amiben benne van.

 

Vidám hangulatban várták a fellépést a szereplők.

A megnyitón a nyelv, az irodalom ápolóiként, a kultúra éltetőiként és fejlesztőiként köszöntötte a résztvevőket házigazdaként dr. Czoma László múzeumigazgató. Mint mondta: a mesék mindig tanulságul is szolgálnak, ezért is adják tovább szívesen a felnőttek utódaiknak a meséket, s ápolják ezzel a mesevilágot.

A völgyifalui művelődési ház vegyes kara betyárdalokkal köszöntötte a szereplőket, 22 mesemondó körében zajlott a vetélkedő. A zsűriben Török Károlyné M. Marianna, a rendező intézmény művészeti szakreferense, Kutszegi István, a Vas Megyei Közgyű-lés hivatalának közművelődési csoportvezetője, dr. Bencze Lajos, a Muravidéken élő irodalomtörténész és Joós Tamás előadóművész foglalt helyet.

A völgyifalui művelődési ház vegyes kara betyárdalokkal köszöntötte a szereplőket, 22 mesemondó körében zajlott a vetélkedő. A zsűriben Török Károlyné M. Marianna, a rendező intézmény művészeti szakreferense, Kutszegi István, a Vas Megyei Közgyű-lés hivatalának közművelődési csoportvezetője, dr. Bencze Lajos, a Muravidéken élő irodalomtörténész és Joós Tamás előadóművész foglalt helyet.

 

Török Károlyné M. Marianna, a Zala Megyei Közművelôdési Intézmény művészeti szakreferense örömmel mondta el, hogy egyre gazdagabb tartalommal tudják megtölteni az immár hagyománnyá vált régiós rendezvényt. A program ma a kastélymúzeumban a Mese és hagyomány című szakmai konferenciával folytatódik. Az előadásokon szó lesz a tájegységi mesegyűjtésrôl, mesélési szokásokról, a témakörökben kötetlen fórumra is sor kerül. A meseműhely záró rendezvényét pénteken Lendván tartják, mesegála műsorral.

 

 

OLDALTÖRÉS: Mesemondók randevúja

 

 

 

Mesemondók randevúja 

 
A Meseműhelyek Pannóniája elnevezésú programon több kategóriára bontott versenyen minden korosztály kipróbálhatta magát a kisiskolásoktól az idősebbekig. A cél, a meseszeretők összehívása egy felejthetetlen mesés napra, ahol bármilyen magyar népmese előadását elfogadják a résztvevőktől.
 
A jelentkezők egy, maximum 8 perc időtartamú mesével nevezhettek öt kategóriában: gyerkőc , amely az általános iskola 1-2. osztályos tanulóira, illetve a 3-4. osztályos tanulókra vonatkozik, siheder , amelyben 5-6. illetve 7-8. osztályosak vehetnek részt, végül a meglett embör kategória, ahol középiskolások és 55 éven aluli felnőttek mutathatják meg tudásukat.
 
 Az egyes csoportokat a neves hazai és határon túli szakemberekből álló zsűri külön értékelte. A rendezvény szeptember 18-án (szombaton) 10 órakor kezdődött az őriszentpéteri művelődési házaban, az  idősebb mesemondók pedig a Szépen Szóló Szépkorúak című rendezvényen, léptek színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!