Hírek

2010.09.24. 15:28

Kiállta a főpróbát a választási informatikai rendszer

A választási informatikai rendszer kiállta a főpróbát, megfelelően működött - jelentette ki az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője pénteken újságírók előtt. Jackli Tamás elmondta, a választási apparátus is felkészült, hogy a jövő vasárnapi választáson alkalmazni tudja a gyors tájékoztatást szolgáló számítógépes rendszert.

MTI

Az érintettek nemcsak a rendszer működését, hanem terhelhetőségét is ellenőrizték, továbbá gyakoroltatták annak használatát is.A szóvivő közlése szerint a főpróbán kétezer településen 4.400 köztisztviselő és 10.742 jegyzőkönyvvezető vett részt; ők vitték be a tesztadatokat az informatikai rendszerbe, hogy modellezzék a jövő vasárnapi feladatokat.
   
A próbán 18 központi szintű és 18 területi szerver működését is ellenőrizték, továbbá tesztelték az úgynevezett vészhelyzeti megoldásokat is. Ezekre akkor van szükség, ha áramszünet van valamelyik településen, vagy ha például az informatikai rendszert helyben kezelő rosszullét miatt nem tudja ellátni a feladatát.
A szakemberek tesztelték azt is, hogyan működik majd jövő vasárnap az interneten (www.valasztas.hu) a "napközbeni jelentés"-funkció, amelyből az derül majd ki, hogy a meghatározott időpontokban milyen volt a szavazói részvétel a településeken.
Az informatikai rendszer csak a gyors és pontos tájékoztatást szolgálja, ám az eredményt nem ennek alapján állapítják majd meg, hanem a hivatalos, "papíralapú" jegyzőkönyvek alapján.
   
Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke arra a kérdésre, milyen biztonsági intézkedéseket tettek az informatikai rendszer védelmében, arról beszélt: az üzem- és az adatbiztonságot kell garantálniuk október 3-án, ám azok részleteit - épp a biztonság érdekében - nem hozhatják nyilvánosságra.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy az integrált választási szolgáltatási rendszer zárt, különböző biztonsági elemekkel és tűzfalakkal védett, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a bevitt adatokhoz. Ugyanakkor a külvilág, az érdeklődők felé biztonságos, szolgáltatásképes tájékoztatást nyújt a választások összesített adatairól - tette hozzá Ignácz István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!