Hírek

2010.09.29. 06:21

Hat kérdés a zalaegerszegi polgármester jelöltekhez

Bármi is lesz a vasárnapi voksolás végeredménye, egy korszak lezárul a megyeszékhelyen ezen a napon, hisz´ ettől kezdve, 16 év után, már nem dr. Gyimesi Endrének hívják majd a polgármestert. S hogy vajon milyen név kerül majd az iroda ajtajára?

Varga Andor

Önökön, a szavazataikon múlik e kérdés eldöntése, mi pedig igyekszünk segítséget nyújtani a választáshoz. Mai számunkból megismerhetik a kínálatot: Gyutai Csabát, a Fidesz jelöltjét; a szocialisták részéről ringbe szálló Major Gábort; illetve a Jobbik színeiben induló Pete Róbertet. A jelöltek ezúttal is hat kérdést kaptak, többek közt gazdaságélénkítés, fürdőberuházás, hivatali munka, intézményrendszer és M9-es autópálya témakörében, s az ezekre adott válaszok alapján talán egyszerűbben és „szakszerűbben” lehet választani közülük.




Gyutai Csaba 44 éves, a Fidesz- KDNP polgármesterjelöltje, tanár. 2002-től Zalaegerszeg alpolgármestere, parlamenti képviselő. Nős, négy gyermek édesapja.  


Dr. Gyimesi Endre távozásával egy korszak zárul le a megyeszékhelyen. Ha önt választják meg, milyen kezdődik? 

A megújulás és a folytonosság egyszerre lesz jelen. A polgármesteri szerepfelfogásban nem szeretnék változtatni. Fontos, hogy a helyi közélet továbbra is nyugodt és a feladatközpontú legyen, túl sok elrettentő példa van a környezetünkben. Összefogásra van szükség – ebben az értelemben is minden zalaegerszegi polgármestere szeretnék lenni. A megújulás a tempóra és a világosabb célkitűzésekre vonatkozik. A fókuszban a munkahelyteremtés és a helyi gazdaság erősítése áll, ezért indítjuk újra a Deák Ferenc Városépítő Programot.  

Mi lesz az első és legfontosabb tennivalója, ha és amikor hivatalba lép

Felkeresek minden jelentős egerszegi munkaadót. Fejlesztésekre, bővülésre biztatom őket és megbeszéljük, hogy miként tudunk nekik segíteni az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódásban. A mi Deák-programunknak ez lesz a fő feladata. Lendületet kell adni a munkahelyteremtő cégek városunkba csalogatását célzó törekvéseknek is. Kerekasztalbeszélgetésre hívom az összes pártot, közéleti erőt, függetlenül attól, hogy bekerültek-e a testületbe. Együttműködésüket kérem a város érdekében, és ugyanezt felajánlom én is. 

A gébárti fürdőfejlesztések megítélése továbbra is vegyes. Ön hogyan folytatná ezt a történetet? 

Következetesen folytatnám a fejlesztéseket, hiszen egyetlen komoly fürdőváros sem egykét év alatt nőtt ki a földből. Tíz-tizenöt éves távlatban a turizmus, a vendéglátás és a hozzá kapcsolódó sport- és kulturális szolgáltatások az egerszegiek jólétének egyik biztos tartópillérei lehetnek, és hitem szerint lesznek is. Szállodákat, panziókat, vendéglőket szeretnék Gébárton látni, magántőkéből, beruházók sikeres uniós és állami pályázataiból. S köztük természetesen minél több helyi tulajdonút. 

A polgármesteri hivatalban vagy a városi intézményrendszerben várhatók öntől átalakítások? 

Nagy átalakításra nincs szükség, az intézmények túlnyomó többsége jól működik. Változást szeretnék azonban a szakképzésben: rugalmasabban és színvonalasabban kell kiszolgálni a munkaadók igényeit, mivel a munkahelyteremtéshez megfelelő munkaerő is szükséges. Fiataloknak és idősebbeknek is biztosítani kell a tanulás, az átképzés lehetőségét, akit lehet, törekszünk munkahelyhez segíteni. A hivatalnak pedig előbbre kell lépnie a határidők tartásában, a beruházások szervezésében és a belső összehangoltságban is. 

Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy az M9-es autópálya mielőbb megvalósuljon? 

Gazdaságfejlesztési esélyeink szempontjából kulcskérdés az M9-es ügye, számunkra a Szombathely–Zalaegerszeg– Nagykanizsa szakasz mielőbbi megépítése elsődleges. A gyorsítás érdekében szorosabbra fűzzük az együttműködést a két nagyvárossal és a megyei önkormányzatokkal. Célszerű létrehozni egy erős nyugat-dunántúli gazdasági tengelyt, mely átfogó térségi gazdaságfejlesztést eredményez és a munkahelyteremtés motorja is lehet. Erős városdiplomáciát szeretnénk, sok új barátot az oldalunkra állítani. 

Az önkormányzat az ön véleménye szerint hogyan tudná segíteni a gazdaság helyi szereplőit? 

Ez lesz az egyik legfőbb feladat a következő években. A kormánnyal szerződést kötünk a Széchenyi Terv és a Deákprogram összehangolásáról: programunk hangsúlyos eleme, hogy a helyben termelő cégeket önerőhöz segítsük a Széchenyi Terv pályázataihoz. Kormányzati kapcsolatainkat is felhasználjuk, hogy minél több egerszegi vállalkozás fejleszthessen pályázati forrásból. Csak erős helyi gazdaságra épülhet sikeres város. A zalai cégek érdekében fejlesztjük az ipari parkot s érvényesítjük idegenforgalmi elképzeléseinket is.   



Major Gábor az MSZP jelöltje, a párt zalaegerszegi elnöke. Civilben ügyvezető, két gyermek édesapja, két ciklus óta külsős bizottsági tag az önkormányzatban. 


Dr. Gyimesi Endre távozásával egy korszak zárul le a megyeszékhelyen. Ha önt választják meg, milyen kezdődik? 

A mostani humán gondolkodás helyett gazdasági szemléletű vezetést ígérhetek. Versenytársaink megújulást hirdetnek, mert belátták, hogy a mai út nem vezet sehová – más kérdés, hogy képesek lennének-e erre. Elismerjük az eddigi, főleg kormányzati és EU-s támogatással végbement fejlődést, de a gazdasági koncepció hiányára is felhívjuk a figyelmet. A 12–16 éves eredményekkel való büszkélkedés azt mutatja, az elmúlt 4–8 évben nem sok mindent sikerült felmutatni, főleg a munkahelyek megmentése és létesítése terén. 

Mi lesz az első és legfontosabb tennivalója, ha és amikor hivatalba lép?  

Azonnal felülvizsgáljuk és a lehető legrövidebb időn belül csökkentjük is a jelenleg indokolatlanul magas helyi víz- és csatorna-, valamint a szemétdíjakat. Elindítjuk az egyedi vízóra-leolvasás és elszámolás programját. Egyeztetéseket kezdeményezünk a helyi érdekeltségű gazdasági szereplőkkel, a kormányzattal a jövőbeni hatékony együttműködés érdekében. Nem tudjuk, mit tartalmaz a már beharangozott (víz- és csatornadíj-többletből finanszírozott) Deák-program, hisz´ még a Széchenyi Tervre sem bólintott az EU. 

A gébárti fürdőfejlesztések megítélése továbbra is vegyes. Ön hogyan folytatná ezt a történetet? 

Első lépés egy vizsgálóbizottság felállítása, mely tisztázná a kialakult kaotikus helyzetet és megvizsgálná, hogy a városvezetés és a bérlő kellő gondossággal kezelte-e az ügyet. Illetve, hogy van-e felelőse annak, hogy idáig jutott ez a beruházás. Ezzel párhuzamosan meg kell vizsgálni azt is, hogy milyen irányban érdemes tovább fejleszteni a komplexumot. Egy biztos, az évi 2,5 hónapos nyitva tartással nem kifizetődő az üzemelés, tehát a szolgáltatások körét bővíteni szükséges. 

A polgármesteri hivatalban vagy a városi intézményrendszerben várhatók öntől átalakítások? 

Mindenképpen felül kell vizsgálni a hivatal működését, mert vannak túlterhelt területek és van, ahol feleslegesen nagy a létszám. Persze ez csak azután következhet, hogy megismertük a kormányzat szándékát az önkormányzati faladatokkal kapcsolatban. Jelenleg eltérő hírek láttak napvilágot, mint például a hatáskörök csökkentése. Amennyiben ismertek lesznek ezek a tervek, akkor a konkrét feladatokhoz kell majd igazítani a hivatal létszámát és működését. Az emberközpontú szolgáltató hivatal előttünk a cél. 

Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy az M9-es autópálya mielőbb megvalósuljon? 

Több megoldás létezik. Az egyik a határokon túlnyúló észak-déli európai tranzitútvonalra való csatlakozással az EU-s források bevonása. A másik, a tavaszi kampányban tett ígéretek számonkérése, mely szerint a kormány számára is fontos az M9-es. A végletekig hajlandó vagyok elmenni, lobbizni, mert hitem szerint városunk számára köldökzsinór ez az út, a túlélést, a fejlődést segítheti. Minimális programként a szomszéd megyékkel összefogva az „M8 mini-autópálya” kiépítése lehet kézzelfogható előrelépés. 

Az önkormányzat az ön véleménye szerint hogyan tudná segíteni a gazdaság helyi szereplőit? 

Az előző városvezetésnek lett volna a lehetősége, hogy egyeztessen a helyi vállalkozókkal, de csak ímmel-ámmal tette. A fejlődés csak széles társadalmi egyeztetés eredményeként valósítható meg. Figyelembe véve adottságainkat, a vetélytársainkat, a helyi vállalkozásokkal, civilekkel és az itt élőkkel közösen kell meghatározni az irányt. A helyi beruházásoknál a városi vállalkozások, munkások részvételét kell előtérbe helyezni alvállalkozói szinten is, mert további munkahelyek elvesztése várható komoly intézkedések nélkül.   



Pete Róbert a Jobbik alapító tagja, városi elnöke és polgármesterjelöltje. 35 éves, történelem szakon szerzett diplomát, ma vendéglátóipari kisvállalkozó. Nőtlen. 


Dr. Gyimesi Endre távozásával egy korszak zárul le a megyeszékhelyen. Ha önt választják meg, milyen kezdődik? 

Félelemmentes korszak építése kezdődik. Nem tűrjük, hogy a kiszolgáltatott embereket napra nap megalázzák munkahelyeken, hivatalokban, hatóságoknál, köztereken, iskolákban. El kell érni, hogy a politikai nézeteiket nyíltan vállaló embereknek ne kelljen félniük egzisztenciájuk vagy szabadságuk elvesztésétől. Kijelöljük a város fejlesztési irányát: újjászervezni a hagyományos élelmiszeripart, beindítani az építőipart, főleg az energiahatékonyságot növelő lakásfelújítások terén. Fontos a megújuló energiák hasznosítása is. 

Mi lesz az első és legfontosabb tennivalója, ha és amikor hivatalba lép? 

Kivizsgáljuk és feltárjuk az iskola- és gyárbezárások hátterét, a mutyi-politizálás szerepét. Feltérképezzük az élelmiszeripar újraindításához a termelői, beszállítói kört, s az irányításhoz szükséges szellemi tőkét. Felülvizsgáljuk az önkormányzati szabályrendszert, a vállalkozásokat gátló bürokráciát leépítjük. Jogsegélyszolgálatot indítunk munkavállalóknak, vállalkozóknak. Megszüntetjük a politikai elkötelezettségen alapuló kinevezéseket, az álláshalmozást. Leállítjuk az együttélésre képtelen emberek „beköltöztetését”. 

A gébárti fürdőfejlesztések megítélése továbbra is vegyes. Ön hogyan folytatná ezt a történetet? 

A városi életforma része a fürdőkomplexum, bár fenntartása jelentős költségvetési teher, célszerűbb lett volna előbb termelő beruházásokat végezni. A hagyományos ipar újraindításával és hatékony marketinggel azonban megközelítőleg fedezhetők lesznek a működtetés költségei. A legfőbb cél a vendégkör szélesítése lehet, alaposan átgondolt turisztikai terv kidolgozása után. További fejlesztési célokat csak az új igényekre alapozva lehet meghatározni. Fontos, hogy a termálkincset önkormányzati tulajdonban tartsuk. 

A polgármesteri hivatalban vagy a városi intézményrendszerben várhatók öntől átalakítások? 

Nem ismertek a kormány szándékai, sok függ például attól, mely hatósági jogkörök kerülnek elvonásra az önkormányzatoktól. Városi intézmények összevonását nem támogatom, sőt, elképzelhető tagintézmények függetlenségének helyreállítása: minőségi munkához egy „mamutiskola” nem nyújt kedvező feltételeket. Feladatomnak tekintem az emberközpontú közigazgatás kialakítását. Új szemléletet honosítunk meg a hivatalban: kellő alázattal, maximális segítőkészséggel állunk az ügyfelek rendelkezésére. 

Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy az M9-es autópálya mielőbb megvalósuljon? 

A drága autópálya-építés főleg a globális befektetők logisztikai céljait szolgálja, az út menti településeken nem hoz jelentős fejlődést. Úgy gondolom, nekünk inkább az M7-es autópályához való gyors csatlakozás lehetőségét kell biztosítani, a meglevő utak minőségi fejlesztésével, négysávosra bővítésével. Az árkülönbözetet a helyi gazdaság élénkítésére lehetne fordítani. A hangsúlyt inkább a vasúti közlekedés fejlesztésére helyezném, el kell érni, hogy jelentősen csökkenjen a Zalaegerszeg és Budapest közti menetidő. 

Az önkormányzat az ön véleménye szerint hogyan tudná segíteni a gazdaság helyi szereplőit? 

Tudatosítani kell, hogy a zalai termékek vásárlásával munkahelyeket védünk meg, az önkormányzat elsősorban az ilyen termékek menedzselésével segítheti a helyi termelőket. Az intézmények beszerzéseik során részesítsék előnyben a „saját” termékeket! Az önkormányzat kezdeményezze, hogy ezek a cikkek a helyi üzletek polcain kapjanak kiemelt helyet! A kiskereskedőket támogatjuk azzal is, ha ingyenessé tesszük a parkolás első fél óráját. Meg kell szüntetni egyes cégek kiváltságos helyzetét a megrendeléseknél.




Kapcsolódó rovatunk:
Önkormányzati választások 2010



Az önkormányzati választások közeledtével indítjuk a városok polgármesterjelöltjeit bemutató sorozatunkat. Október 2-ig mind a tíz városra sort kerítünk.

Hévíz

Keszthely

Lenti 

Letenye

Nagykanizsa

Pacsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!