Hírek

2010.09.01. 14:43

Bárándy kiszállt az Irakban agyonlőtt Bogdán Tibor ügyéből

Dr. Bárándy György ügyvéd kiszállt a tavaly március 26-án Irakban elhunyt nagyradai férfi, Bogdán Tibor ügyének képviseletéből. A haláleset körülményeiről továbbra se tudni konkrétumokat.

Péter Gyöngyi


Bogdán Tibor a TOIFOR alkalmazásában, civil teherautósofőrként dolgozott az iraki Tádzsiban, amikor tavaly március 26-án halálos lövés érte az amerikai támaszponton. A 36 éves nagyradai férfit egy amerikai katona lőtte agyon. Az történtek miatt vizsgálat indult.  Bogdán Tibort halála után csaknem egy hónappal, 2009. április 21-én temették el egykori lakóhelyén, Nagyradán, az eltelt több mint egy évben viszont semmilyen részlet nem derült ki halálának körülményeiről. Az amerikai erők akkori jelentésében a vád szerint az akkor 25 éves Carl Stovall őrvezető lőtte le az alvállalkozót.

A hozzátartozók érthető módon kártérítést várnak az Amerikai Egyesült Államoktól, a testvérek és az édesanya jogi képviseletét eddig dr. Bárándy György ügyvéd látta el.

Bárándy György korábban az elhunyt testvére megbízásából másfél millió dolláros kártérítési igényt terjesztett elő az amerikai állammal szemben, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül. Akkor közölte ügyfelével, hogy ha netán nyernek, a megítélt összeg nem az övé, hanem Bogdán Tibor fiáé, aki jogi szempontból az egyetlen örökös.

A kisfiú édesanyja, Magasfalvi Tünde, az elhunyt volt felesége szintén megbízott egy jogászt gyermeke képviseletével.

Mint azt dr. Bárándy György korábban lapunknak elmondta, felkérte egy New Yorkban dolgozó kollégáját az amerikai szervekkel való közvetlen kapcsolattartásra, akit tájékoztatott a volt feleség részéről megbízott jogász tevékenységéről is. Hozzáfűzte, véleménye szerint ez így volt rendjén, hiszen voltaképpen az képviselte az egyedüli örököst, a gyermeket,  s ez utóbbira felhívta megbízói, a nagyradai rokonok, a Bogdán-család figyelmét is. Ezek után az amerikai kolléga úgy döntött, az egyszerűbb ügymenet érdekében a továbbiakban az édesanya által megbízott jogásszal működik együtt. Dr. Bárándy hangsúlyozta: ő ezt helyesnek is látja.

Ám ettől nem lett gyorsabb a történet folyása, ugyanis máig nem tudni semmit a haláleset körülményeiről, s az USA álláspontjáról - ezt dr. Bankó Tibor, az ügyben immár egyedüliként eljáró ügyvéd közölte kérdésünkre.



Az előzményekről a kapcsolt anyagokban olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!