Hírek

2010.08.22. 15:50

Parasztolimpiát tartottak Reszneken (fotókkal)

Húsz próbatétel - köztük kukoricaköpesztés, tehénfejés, víz- és szénahordás - is várt azokra a csapatokra, melyek beneveztek az immár negyedik alkalommal megrendezett reszneki parasztolimpiára szombaton. A szervezők olyan feladatokat állítottak össze, melyek az egykori falusi életmódra jellemző munkafolyamatokra utaltak.

Gyuricza Ferenc


Reszneken az év egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát a parasztolimpia, ezt nemcsak a versenyre benevezett csapatok száma jelezte, hanem az is, hogy a 320 fős község lakói közül mintegy százan dolgoztak a nap sikerén. Legalábbis így vélte Huzián József polgármester, aki szerint egyáltalán nincs szégyellnivaló abban, hogy a község neve lassan összeforr a parasztolimpia kifejezéssel. 


- Először valóban a pejoratív felhangok találtak meg bennünket, de aztán köszönhetően annak, hogy a Magyar Vidék Napja rendezvénye keretében mi rendezhettük az országos parasztolimpiát, mindenki számára egyértelművé vált, hogy büszkék lehetünk őseinkre - mondta a község önkormányzati vezetője. - Tény, hogy ez a falu hosszú évszázadokon át a földből, a földművességből élt, ugyanakkor a játékokkal azt is megmutattuk, hogy a paraszti életmód nemcsak a fizikumot, az érőt, de gyakran az észt, a szellemet is próbára tette. Nagyon örülünk annak, hogy idén 14 csapat nevezett, többségében helyi és környékbeli fiatalok szálltak versenybe, de voltak itt Őriszentpéterről, illetve újra eljöttek szlovéniai barátaink, az alsólakosiak, míg Dobronak a délutáni kulturális műsorban képviseltette magát.


A program a polgármesterek kaszálóversenyével vette kezdetét, ám erre mindössze hárman vállalkoztak, a házigazda Huzián József mellett egy lendvadedesi hölgy, valamint a megye közgyűlés alelnöke, Pintér László, majd kezdetét vette a nemes verseny, mely szombat kora délután ért véget. A résztvevők szerint a legfárasztóbb feladat a szénahordás volt, de a szemes gabona betakarítása, no meg a kukoricaköpesztés is alaposan próbára tette a versenyzőket.


Ezek is érdekelhetik