Hírek

2010.08.04. 06:28

A siketek, nagyothallók, vakok és gyengénlátók előtt álló akadályokat is megszüntetik

Magyarszerdahely - A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványtól pályázaton elnyert csaknem 14 millió forint segítségével már a befejezéséhez közeledik az akadálymentesítés a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona területén.

Kelemen Valéria

Az intézményt vezető Kollerné Miklóssy Erzsébettől hallhattuk: - Az volt a cél, hogy biztosítsuk az akadálymentes hozzáférést a szociális foglalkoztatás alapjaként működő műhelyeknél, gyakorlatilag egy komplex egység esetében - mondta az igazgatónő, hozzátéve: nemcsak a mozgássérültek, hanem a siketek, nagyothallók, vakok és gyengénlátók akadályainak megszüntetését is megcélozták a Norvég Alap finanszírozta pályázatban. A 13.932.740 forint támogatású projekt teljes költsége 17.415.925 forint. - Intézményünknél nagyon sokat jelent az akadálymentesítés, mivel így a halmozottan sérültek is hozzá tudnak jutni a szociális foglalkoztatáshoz, ami fontos területe a nálunk folyó szakmai munkának - emelte ki Kollerné Miklóssy Erzsébet. - A fejlesztő foglalkozásban és a munkarehabilitációban készítjük fel a lakóinkat arra, hogy hasznos munkát végezzenek, értékesíthető árucikkeket állítsanak elő.
Ami az utóbbiakat illeti: a lakók a textiles műhelyben például foltvarrással patchwork-öket és különféle ajándéktárgyakat varrnak, a kerámiaműhelyben fazekas termékek kerülnek ki a kezeik közül, a papírmerítő műhelyben megrendelésre készített meghívókat és okleveleket a megyében már sok helyen ismerik.


A papírmerítő műhely akadálymentesítése sajnos csak most történik meg, mert az egy külön épületben van.
- Az akadálymentesített épületünkben zajlik még a Fővárosi Kézműipari Célszervezet foglalkoztatása, ahol egyebek között papírdoboz-ragasztással, hamarosan pedig az IKEA-ban értékesítésre kerülő díszpárnák tömésével is foglalkoznak a dolgozók - folytatta az intézet igazgatója. - Korábban nagy gondot jelentett, hogy nem voltak akadálymentesített vizesblokkok, s most ez is megvalósul, a kézműipari, a kerámiai és a varrodai műhelyeknél egyaránt. Az infokommunikációs akadálymentesítés érdekében két darab adó-vevő készüléket szerzünk be, lehetővé téve a nagyothallóknak, hogy egy lakógyűlésen vagy csoportértekezleten aktívan közreműködhessenek az intézmény életében. Az olvasni nem tudóknak egy beszélő fordítógépet veszünk, hogy számukra is érthetővé váljanak az írásos dokumentációk. A beruházás megvalósítása során rehabilitációs szakmérnök kísérte figyelemmel a komplex akadálymentesítést, hogy a szolgáltatást igénybe vevők életminőségét is javítsa a hamarosan átadásra kerülő beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!