Hírek

2010.07.10. 15:45

MSZP kongresszus: Mesterházy a párt elnöke

Mesterházy Attila bemutatta az MSZP új vezetőit a tisztújító kongresszus szünetében szombat délután.

MTI

A párt megválasztott elnöke Balogh András elnökhelyettessel, Kovács László és Szabadkai Tamás alelnökökkel, valamint Simon Gábor választmányi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a kongresszus teljesítette a küldetését, és megfelelt a párttagok azon kérésének, hogy még az önkormányzati választások előtt minden szinten új vezetőket válasszanak.

Mesterházy Attila az elnökké választásakor kapott 87 százalékos támogatást markánsnak tartja, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az arány valójában 95 százalékos volt, mert többen ikszelés helyett karikáztak, ezek érvénytelen szavazatnak számítottak. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a több mint négyszáz küldöttből 357-en vettek részt a szavazáson és közülük 308-an voksoltak rá.

Mint mondta, miután felállt a csapat, és látják, merre akarnak menni, feladat és munka vár rájuk. Kérdésre válaszolva közölte: a vezetők két évre kaptak mandátumot.

A kongresszusi ajánlásban szereplő demokrata körök létrehozásával kapcsolatban úgy vélekedett: a polgári körök sikeres kezdeményezése volt a Fidesznek és nem szégyen akár az ellenféltől is eltanulni egy technikát.

Egy másik kérdésre felelve a Szili Katalin vezette a Szövetség a Jövőért Mozgalomról azt mondta: az MSZP-nek minden olyan mozgalomra szüksége van, amely segíti a párt sikerét. Emlékeztetett arra, hogy az alapszabály nagyon egyértelműen fogalmaz: az MSZP ellenében induló szocialista párttagokat automatikusan kizárják. Eddig csak olyan információt kapott Szili Katalintól, hogy segíteni akarják az MSZP munkáját - tette hozzá.

Balogh András elnökhelyettes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az MSZP-nek új programot kell készítenie a jövőről, különben szétszakadhat a párt. Úgy látja, radikális megújulásra van szükség, szociálisan sokkal érzékenyebbé kell tenni a pártot és ki kell mondani, hogy a szocialisták a magyar nemzeti progresszió folytatói.

Kovács László alelnök a tisztességes, felelős ellenzéki politizálást emelte ki, és jelezte, szívesen foglalkozna a kommunikációval, mert a jó politikát el kell juttatni az emberekhez.

A 34 éves Szabadkai Tamás - a pártvezetés legfiatalabb tagja - úgy fogalmazott: a kor nem érdem, hanem állapot. Abban szeretne szerepet vállalni - mondta -, hogy az MSZP ne budapesti párt legyen, jelenjen meg a vidéki szervezetek véleménye is a döntéshozatalnál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!