Hírek

2010.07.19. 21:57

Lesz jó út, de addig sok bosszúságot okoz a zúzalékkő

Az útfelújítások és közműberuházások miatt továbbra is nehezen lehet közlekedni a megyeszékhelyen és a sok ideiglenes kavicsos helyreállítás bosszúságot okoz az autósoknak és a gyalogosoknak egyaránt.

Szabó Judit


A Platán soron, a Táncsics utcában, s a város számos pontján zajlottak  közműfelújítások az elmúlt hetekben és hónapokban, s   szétszóródott az utakon az ideiglenes helyreállításhoz használt zúzottkő. Sokan panaszkodnak emiatt, mert  az autók kerekei felverik a köveket, kárt tesznek a kocsikban, és az is előfordulhat, hogy megsérülnek a járókelők.

Azért használnak zúzalékkövet, tudtuk meg Kámán Istvántól, a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési csoportvezetőjétől, mert hagyni kell konszolidálódni, tömörödni a földet. Átmenetileg szabad utat kell engedni a csapadéknak, hogy  a visszatöltött föld jobban tömörödjön.  Csak ezután célszerű  nyomvonalasan helyreállítani a munkaárok felületét, majd az út teljes szélességében ráhúzni a végső aszfaltréteget, így  nem süllyed meg később a burkolat. 

A földművek tömörítése ugyanakkor elsősorban a kivitelező, és nem a természet feladata, hívta fel rá a figyelmet a közlekedési csoportvezető. Ksebb beruházásoknál (mint például a Mártírok utca Eötvös utcai átkötése) jogos lehet tehát a városlakók kritikája, hogy túlzottan elhúzódik a végleges helyreállítás, míg a Platán soron, a munka horderejét tekintve nem célszerű a kivitelező sürgetése.

- Nem vagyok elégedett a zúzalékos helyreállításokkal. Naponta karban kellene tartani azokat, de ez gyakran elmarad   - tapasztalja  Tombi Lajos alpolgármester, s elmondta: a polgármesteri hivatal rendszeresen felszólítja a kivitelezőket a hiányosságok megszüntetésére, szinte mindennap küldenek  e-maileket  a  kifogásolt szakaszokról.

A városban augusztus végére áll helyre a rend, a folyamatban lévő beruházások döntő többsége akkor zárul le a végleges úthelyreállítással.

 

Megkezdődött új csapadékcsatorna keresztirányú bekötőcsatornáinak felújítása is a megyeszékhelyi Platán sor nyugati  oldalán a Hock János út  és Landorhegyi utca közötti szakaszon, adott tájékoztatást minap a polgármesteri hivatal műszaki osztálya. Mint a közleményükben áll, a kivitelezési  munkák várhatóan három hétig tartanak. Közvetlenül a bekötőcsatornák felújítása után pedig megkezdődik a Platán sor említett szakaszának teljes szélességű aszfaltozása is. Ennek a műveletnek a tervezett legvégső befejezési határideje augusztus 30., derült ki a műszaki osztály tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!