Hírek

2010.07.07. 02:25

Közszolgák nyugdíjazása

Több mint fél száz köztisztviselő, illetve közalkalmazott korengedményes nyugdíjazását engedélyezte a nagykanizsai közgyűlés. A távozók helyére fiatal pályakezdők kerülhetnek.

Sámel József

A közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület az 1951, 1952 és 1953-ban született közszolgák korengedményes nyugdíjazásáról. Mint az kiderült: a művelődési, oktatási és nevelési területen 37 fő érintett, a szociális szférából 11 fő, a polgármesteri hivatalban pedig 9 fő élhet a lehetőséggel. Mint kiderült: az 57 fő korengedményes nyugdíjazása megközelítőleg 116,5 millió forint költséget jelent a városnak, ezt az összeget kell megelőlegezni a következő három évre. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a korengedményes nyugdíjazás valójában is ennyibe kerül az önkormányzatnak, hiszen ha a munkavállalók továbbra is dolgoznának, akkor a fizetésük, a felmentési időre járó bérük, valamint a jubileumi jutalmak cirka 110 milliós kiadást jelentenének. A különbözet tehát csak 6,5 millió forint, ami ráadásul nem is az idei költségvetést terheli, hanem a jövő évet és az azt követő két évet terheli. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjba vonulók helyét olyan fiatal pályakezdők vehetik át, kiknek foglalkoztatására máshogy nem nagyon lett volna esély. A korengedménnyel nyugdíjba vonulók átlagosan 35-42 év szolgálati idővel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!