Hírek

2010.06.10. 17:00

Túl nagy a forgalom, s néha túl büdös van

A kőolajfinomítóból áramló szagok továbbra is irritálnak sok zalabesenyői lakost, egyikük a következőképpen fogalmazott a lakossági fórumon: "időnként kibírhatatlan a bűz".

Szabó Judit

A nagy forgalom, a kőolajfinomító szaga és a templom építése is terítékre került szerdán, a városrészeket bemutató sorozatunk keretében rendezett besenyői lakossági fórumon.

A közösségi házban  csaknem három órán keresztül beszélgettek a résztvevők a besenyői közügyekről. A  kérdések többsége a közlekedés témakörét érintette. Tombi Lajos alpolgármester a helyiek életét megkeserítő, Posta úti nagy forgalomról elmondta: jogos igény az út kiváltása, de a szakasz állami kezelőjétől úgy értesültek,  a közeljövőben biztosan nem épül meg a rendezési tervben szereplő, a Sprint Kft. telepétől a Flextronicsig húzódó  elkerülő. Dr. Gombos József emlékeztetett rá, hogy a város már 25-30 éve kisajátította az úthoz szükséges telkeket, de a földhivatalban nem vezették át a változást, kezdhetnek újra egyezkedni a gazdákkal.


Tombi Lajos szerint a  tanácsrendszer mulasztásainak következménye a kialakult helyzet. Az útfejlesztésekről elmondta: a városnak belátható időn belül arra lesz lehetősége, hogy az Alsóerdőről Besenyőbe vezető déli összekötő utat kialakítsa, a mostani ugyanis nem tekinthető végleges megoldásnak.

Ezen az  átkötő úton, a Hegyi úton nagy probléma az autósok száguldása, vetették fel néhányan. Horváth Miklós szorgalmazta, hogy a 30 kilométeres sebességkorlátozás az egész szakaszra vonatkozzon, mert jelenleg több helyen érvényét veszti, például a  város végét jelző táblánál.

Kámán János városi rendőrkapitány fokozott ellenőrzést ígért a szakaszon. A településrész közbiztonságáról elmondta: idén eddig két lopás és egy garázdaság történt, a nyomozások még folyamatban vannak. Kiss Ferenc helyi vállalkozó felvetésére, miszerint  illegális autóbontók működnek Besenyőben (egy lopott autót fel is ismert a tulajdonosa az egyik  telepen),  Kámán János jelezte: a konkrét ügyben orgazdaság miatt folyik eljárás. A kapitány hozzátette,  negyedévenként célzottan ellenőrzik az autóbontókat.

A kőolajfinomítóból áramló szagok továbbra is irritálnak sok besenyői lakost. Mészáros Jánosné úgy érzi: időnként kibírhatatlan a bűz. Ilyenkor üzemzavarra hivatkoznak, említette, véleménye szerint azonban be kell zárni azt a céget, ahol ilyen sok a hiba.  Eichinger Attila, a gyáregység vezetője leszögezte, hogy jelentős környezetvédelmi beruházások előtt állnak, ezekről részletesen a június 24-én 18 órakor kezdődő lakossági fórumon tájékoztatják a besenyőieket. Tombi Lajos a rendezvényen a Mol jelenlétének pozitív oldalát, a  munkahelyek megóvásának fontosságát emelte ki.

Stróber László apátplébános bemutatta Besenyő új templomának látványtervét. Azzal a jó hírrel szolgált, hogy a püspökség és az egyházmegye főépítésze jóváhagyta a terveket, amelyek egy észak-déli fekvésű, 110 négyzetméteres templom kialakításáról szólnak. Készen állnak az építkezés megkezdésére, hangsúlyozta, amint az engedélyeket megkapják, azonnal indulhat a munka. A Szent Anna-templomot jövő év  július 26-án szeretnék felszentelni. A régi műemlék kápolna sorsát firtató kérdésre Sümegi László önkormányzati képviselő azt válaszolta: mindenképpen megóvják,  és közösségi célokra szeretnék használni. A helyi lakosok dönthetik majd el, hogy pontosan milyen funkciót kapjon.

Június 30-ig befedik az új játszótér és a focipálya közötti árok nyílt szakaszát, adott tájékoztatást Sümegi László önkormányzati képviselő a közeljövőben megvalósuló munkákról. A Besenyő utca csatornaépítés miatt feltúrt részét idén újraaszfaltozzák. Az utca másik felén a kátyúk okoznak gondot, s felvetették a lakók a városrész vízelvezetési problémáit is. Ezeket megvizsgálja a polgármesteri hivatal. A Posta utca keleti oldalának házait érintő vízelvezetési gondokat ebben az évben orvosolják.



Zalabesenyőben jártunk - tekintse meg képgalériánkat! Klikk IDE!

Képek a fórumról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!