Hírek

2010.06.01. 17:59

Trükkös fogások, melyekkel a „zsebünkre játszanak”

Triviális rejtvény triviális megfejtéséért közel kétezer értékes nyeremény; s a klasszikus mobilos csalás, amikor a több százezres bankkártyáért cserébe néhány feltöltőkártyát kell vásárolni. Két eset, melyre az elmúlt napokban olvasóink hívták fel figyelmünket.

Varga Lívia


Sipos Kamillát a klasszikus mobiltelefonos trükkel próbálták átejteni: 270 ezer forintos bankkártyát ígértek neki, ha cserébe meghatározott összegű feltöltőkártyát vásárol  tíz percen belül.

-  Korábban sokat hallottam már erről a trükkről, az első pillanatban mégis megszédített a kilátásba helyezett összeg  - meséli.  - Persze végül nem dőltem be, ám fontosnak éreztem, hogy mások figyelmét is felhívjam a veszélyre.

S úgy tűnik, erre szükség is van, hiszen, mint a telefonokból kiderül: nem mindenki ilyen megfontolt. Egy idősebb egerszegi asszonyt sikerült a csalóknak megkárosítaniuk. A tíz percen belül megvásárolt húszezer forint értékű feltöltőkártya kódját a második hívás alkalmával bediktálta, így az összeget a csalók azonnal a saját kártyájukra tölthették. Eztán persze már hiába szaladt a szolgáltatóhoz, nem tudtak segíteni. Most rendőrségi feljelentést fontolgat...

Erre bíztat minden károsultat a TESZ Fogyasztókapcsolati Irodájának vezetője is. László Marianna elmondta: sok hasonló ügyben kérték már a segítségüket.

Egy nyugdíjas olvasónk a minap egy szórólapot hozott be szerkesztőségünkbe, amely az azon található rendkívül egyszerű rejtvény megfejtéséért cserébe 1824 darab értékes nyereményt, köztük LCD tévét, több százezres utazást, mosógépet ígér. A fogyasztóvédelmi szakember ez ügyben is óvatosságra int, a kecsegtető ajánlat hátterében ugyanis valószínűleg a beküldők személyes adatainak begyűjtése áll, a sorsoláson való részvétel feltétele ugyanis a helyes megfejtésen túl a hiánytalanul kitöltött, teljes címre, telefonszámra kiterjedő adatsor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!