Hírek

2010.06.03. 05:46

Gyorsan jön a végrehajtás!

Törvényváltozás nyomán júniustól a bíróságok helyett a közjegyzők bocsátják ki a fizetési meghagyásokat. A jogalkotók a változástól az átfutási idő jelentős lerövidülését várják.

Hajdu Péter


A változásról dr. Széchényi-Nagy Kristóftól, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogi irodavezetőjétől érdeklődtünk. Mint elmondta, az esetek többségében egyébként fizet az adós, de gyakori az időhúzás, késlekedés. Manapság, a lánctartozások időszakában talán a leggyakoribb eljárásról van szó, a szakember elmondta, évente mintegy 600 ezer fizetési meghagyást bocsátanak ki Magyarországon.

- A fizetési meghagyás igénylésének kétfajta lehetősége van, az iratbeadás történhet papíron, illetve elektronikusan. Az elektronikus beadás a jogi személyek, illetve jogi képviselővel rendelkező felek számára kötelező. A természetes személyek, kisebb vállalkozások, egyéni cégek, társasházak papíron is beadhatják a kérelmet. A közjegyzőhöz elektronikusan beérkezett ügyeknél 3 munkanap az eljárási határidő, a papíron beérkezetteknél 15 nap. Ha ez az idő eredménytelenül letelik, akkor a kamara számítógépes rendszere automatikusan kibocsátja a fizetési meghagyást a közjegyző helyett. Az igények nálunk egy központi számítógépbe kerülnek, amely a közjegyzők között egyenlő arányban osztja el ezeket az ügyeket. Egyáltalán nem biztos, hogy egy zalaegerszegi ügyet helyi közjegyző kap meg, de ez nem is fontos, hisz a feleknek nem kell személyesen megjelenniük. Az érintkezés postai úton vagy számítógépen történik, teljesen mindegy, hol van a közjegyző. A törvényalkotó célja ez volt, mivel a budapesti bíróságok nagyon le voltak terhelve, vidéken nem okoztak gondot ezek az ügyek - mondta a közjegyzői kamara jogi irodavezetője.

Utóbbi kijelentést megerősítette dr. Czipóth Edit, a Zalaegerszegi Városi Bíróság elnöke, aki érdeklődésünkre elmondta, itt nem késlekedtek a fizetési meghagyásokkal, az egerszegi bíróság időszerűen intézte ezeket az ügyeket. 2009-ben közel 3 ezret, idén május végéig pedig 1534 fizetési meghagyást bocsátott ki a zalaegerszegi bíróság, amelyek nyomán az esetek 80-90 százalékában teljesítettek az adósok. A bíróság elnöke elmondta, az utolsó napon, sőt, azt követően is érkeztek hozzájuk kérvények, de június 1-jétől már elutasítják ezeket, mivel onnantól a közjegyzőkhöz kell fordulni.


Gyorsan jön a végrehajtás
● A fizetési meghagyás kibocsátása után az adósnak 15 napja van arra, hogy írásban ellentmondjon
● Ha az adós nem fizet és nem mond ellent, beleegyezésnek számít, és elektronikusan elrendelik a végrehajtást
● A közjegyzők munkadíja az ügyérték 3 százaléka, ennyit kellett a bíróságoknak leróni eljárási illetékként
● Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf szerint jókor jön ez a pluszbevétel, többségüket súlyosan érintette a válság, országosan a közjegyzői irodák ötöde csődközelben van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!