Hírek

2010.06.20. 18:00

Felszentelték a magyarföldi fatemplomot

Amikor először rápillantottam a templom tervrajzaira, Noé bárkája jutott eszembe az a bárka, amelynek feladata volt összegyűjteni mindazt, ami érték fogalmazta meg Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a magyarföldi fatemplom szombati avatásán.

zaol.hu

A templom építésének Rátóti Zoltán polgármester - a Nemzeti Színház színművésze - kezdeményezésére láttak neki Mújdricza Péter építész tervei alapján tavaly májusban.



Az építkezésben több száz önkéntes vett részt, az anyagi feltételeket egy részét adományokkal, felajánlásokkal teremtetették meg, de a Nemzeti Színházban is tartottak gálaestet a templomért, s Szerencsejáték Zrt. is támogatta a kezdeményezést.



A beruházáshoz a Magyarföld Faluért Alapítvány tízmillió forint hitelt vett fel, ennek törlesztését az őszre tervezett újabb jótékonysági rendezvény bevételéből biztosítják - mondta  Rátóti Zoltán idén májusban, mikor bejelentett, hogy június 19-én szentelik fel a templomot.

 

Az ünnepi rendezvényen  amelyen több száz érdeklődő jelenlétében három történelmi egyház püspökei szentelték, illetve áldották meg az épületet  többen is kifejtették gondolataikat, mely során egyrészt a kezdeményezést méltatták, de szóltak arról az összefogásról is, amely nélkül talán sosem valósult volna meg a szakrális épület.

- Mit üzen nekünk ez a templom 2010-ben?  - vetette fel a megyei önkormányzat elnöke, Manninger Jenő. -  Elsőként üzeni azt, hogy a hit nem veszett ki az emberekből. Azt is üzeni, hogy bár országunkat és nemzetünket gazdasági és súlyos erkölcsi válság sújtotta az elmúlt években, mégis születhetnek még csodák. A megye egyik legapróbb kis falujában ökumenikus fatemplom épült akkor, amikor az gazdasági és társadalmi problémák az embereket arra késztetik, hogy csakis a saját boldogulásukat nézzék, ne törődjenek a közösséggel. Itt mégis összefogtak, adakoztak, ki pénzbeli adománnyal, ki kétkezi munkával segített, és felépülhetett a templom, amely befogad minden keresztény embert.

A magyarföldi fatemplom építése mintegy 35 millió forintba került, amiből tízmillió forint felvett hitelként nehezedik a Magyarföld Faluért Alapítványra. A település polgármestere, a színész Rátóti Zoltán szerint a törlesztéshez újabb jótékonysági akciókra lesz szükség. Valamikor az ősz folyamán modern festők képeiből tartanak árverést, de a pünkösdkor megkezdett templomi koncertsorozatot is folytatják, ebből szintén remélnek bevételeket.

-  Ez a templom az összefogás jelképe, itt az építés során barátságok születtek, úgy zajlott a munka, ahogy ma a középkori céheket elképzeljük  fogalmazta meg Rátóti Zoltán.  - A mesteremberek egymással versengve, ám  mégis vállvetve dolgoztak. Már ez is közösségformáló volt, az igazi hatása azonban majd évek múltán fog jelentkezni, amikor rápillantunk a templomra, s az építés pillanatait felidézzük.

Dr. Veres András szombathelyi megyés püspök, Ittzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke, valamint Steinbach József, a dunántúli református püspök közösen szentelte fel az templomot.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!