Hírek

2010.06.01. 18:54

Csökkentetnék a lakbért

Nagyobb szociális érzékenységet, s még inkább a bérlők életkörülményeihez igazított lakbéreket kér a nagykanizsai önkormányzattól Orsós Imre, a Hajléktalanok és Hátrányos Helyzetűek Zala Megyei Szervezete elnöke.

zaol.hu


Orsós Imre Marton István polgármestert is megkereste az ügyben. Azzal érvelt: a szegény sorsúak egyre nehezebben tudják kifizetni a szociális bérlakások díjait. Úgy véli, ha nem lép az önkormányzat, tovább nő a nemfizetők aránya, a hajléktalanok száma, ami komoly szociális feszültséget gerjeszthet a dél-zalai városban.

Kámán László, az önkormányzat bérlakásainak kezelésével megbízott Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a felvetésre úgy reagált: a költségalapú lakbérek 3 évvel ezelőtti bevezetése óta Nagykanizsán nem történt díjemelés. Két éve életre hívtak egy ehhez kapcsolódó támogatási rendszert, mely révén támogatáshoz juthatnak a legszegényebbek  ez akár a 2007-es emelkedés mértékének megfelelő összegű lakbércsökkenést is jelenthet. Ennél fogva a szakember nem lát lehetőséget a további mérséklésre. Egyébként véleménye szerint nem a lakbérek magasak, hanem az azokhoz kapcsolódó közüzemi szolgáltatások díjai. Ugyanakkor tagadhatatlan, mondta, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a kintlévőségek összege: jelenleg 110 millió forint, s tovább hízik.

Marton István polgármester érdeklődésünkre elmondta: emberileg támogatja Orsós Imre javaslatát, ám pénzügyi szempontból kevés esélyt lát rá. Főleg, hogy az önkormányzathoz érkező normatívák folyamatosan csökkentek.

Mindenesetre, júniusban, vagy júliusban közgyűlés elé kerülhet a javaslat, amit aláírásával is támogat 60 család.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!