Hírek

2010.06.18. 05:39

Adnák az önkormányzati bérlakásokat, de nem veszik

Bár az idén 102 millió forint bevételt tervez Nagykanizsa városának vezetése az önkormányzati tulajdonú bérlakások eladásából, eddig mindössze 9 ingatlant sikerült értékesíteni.

Szalabán Attila

A kanizsai közgyűlés tavaly novemberi ülésén fogadta el azt a rendeletet, mely szabályozta az eladható önkormányzati ingatlanok körét. Kijelölte az értékesítésre szánt lakásokat is azzal a feltétellel, hogy csak azok a bérlők vásárolhatják meg az általuk lakott ingatlanokat, akik határozatlan idejű szerződéssel rendelkeznek, és nincs hátralékuk.

A lakások értékét a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. szakemberei határozzák meg, megállapításaikat független ingatlanforgalmi szakértővel is ellenőriztetve. A vételárra az önkormányzat pénzügyi-, az adásvételi szerződésre pedig az ügyrendi bizottságnak kell rábólintania, hogy realizálódhasson az üzlet. A bérlők számára a lakások lakott volta miatt 20 százalékot engednek el, plusz aki egy összegben fizet, az további 10 százalékot megspórol.


- Megkaptuk a papírt, de azt kell mondjam, nagyon sokat kérnek - invitált beljebb Csengery utcai lakásába Mátyás Ferencné, Gizi néni. A harmadik emeleti ingatlan ugyan barátságosan volt berendezve, ám a fürdőszobában omlott a vakolat, a lakószobák mennyezete töredezett volt, az öreg ablakok hézagain vidáman fújt be a szél. Az erkély vasalása pedig kikopott a betonból, nem is igen mertünk kimenni. - Nyugodtan ki lehet mondani: ez a lakás engem még kiszolgál, de aki idejön, annak milliókat kell rákölteni, hogy rendbe tegye. Az unokám miatt gondolkoztunk a vásárláson, de mikor megtudtuk, hogy mennyit kér a város, letettünk róla. Ha összeraknánk a vételárat meg a kötelező felújítás költségét, az összegből ennél nagyobb, vadonatúj lakást vehetnénk.

Hasonlóan érvelt a Kodály utcában élő Gyurik Ferencné, aki elmondta: 54 négyzetméteres, erősen leromlott állagú lakásáért 5,2 millió forintot kér a város. Összehasonlításképp: a kanizsai ingatlanforgalmazók honlapjait böngészve ennél kisebb áron is találhatunk jó állapotú, hasonló méretű lakásokat.

Kámán Lászlótól, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk: a 2010-es költségvetés tervezésekor 102 millió forint lakásprivatizációból befolyó bevétellel számoltak. Ehhez képest 80 érdeklődőt regisztráltak, 25-en fizették be az eljárás megindításához kért 30 ezer forintot, és június 15-ig 9 lakást értékesítettek, összesen 40 millió forintért.

- Augusztus végéig további 24 millió forint bevételre számítunk a lakáseladásokból - így Kámán László. - A program határozatlan idejű, tehát amíg a közgyűlés ellenkező értelmű döntést nem hoz, addig nyitva marad a lehetőség.


Lakásprivatizációs program
1280 önkormányzati bérlakás található Nagykanizsán
699 ingatlan került az eladható ingatlanok listájára
99% összkomfortos vagy komfortos a bérlakások sorában



Június elején is foglalkoztunk a problémával:

Végrehajtókra várva! Akadozó kiürítés a Citromszigeten - A 98 bérlakásból egyelőre csak 35 lakatlan
A végrehajtókra vár a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt., mely a városi közgyűlés korábbi döntésének megfelelően folyamatosan igyekszik kiüríteni a Citromsziget néven elhíresült Dózsa György út 73-75. szám alatti épületkomplexumot.
További részletekért KLIKK IDE!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!