Hírek

2010.05.06. 14:53

Vészesen alacsony a Csónakázó-tó vízszintje? (frissítve)

Meglepetten tapasztalták a helyi horgászok, hogy az elmúlt hetekben jelentősen apadt a Csónakázó-tó vízszintje. Kiderült: a vizet a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. eresztette le. Bár ott azt mondják, a vízszint még most is magasabb, mint az optimális, egy helyi horgász közölte portálunkkal, hogy több magánszemély együttesen bejelentést tett a tó megcsapolása miatt.

MTI

 - Nem volt szerencsés éppen most leereszteni a Csónakázó-tavat, hiszen a halak ívása már megtörtént, így az ikrák jelentős része - a vízszint csökkenése miatt - szárazra került - jelezte Gombos Imre, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke, aki szerint a zsilip kinyitásával a kisebb, még fejlődésben lévő halak nagy része is eltűnt a tóból. - Csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz szárazság, ilyen alacsony vízszintnél ugyanis hamar felmelegszik a víz, s elindul a halpusztulás.

A tó vízszintjét a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. apasztotta, mivel a magas vízállás miatt a parti sétány és a modellezők stégje is víz alá került.

- Nem tehettünk mást, ha nem csökkentettük volna a tó vízszintjét, jelentős károk keletkeztek volna a part menti műtárgyakban - kezdte Gáspár András vezérigazgató. - A tó vízszintje egyébként legalább 60 centiméterrel meghaladta az úgynevezett üzemi vízszintet, s még most is magasabb, mint az optimális.

A vezérigazgató elmondta: a tó vízszintje azért emelkedett meg ennyire, mert a horgászok - megakadályozandó a kisebb termetű halak elúszását - dróthálót húztak az árapasztó elé. Ez viszont felfogta az uszadékot, ami jelentős vízszintemelkedéshez vezetett.

Csütörtökön megkeresett bennünket Kovács Zsolt horgász, s közölte, több magánszemély is bejelentést tett a tó megcsapolása miatt. 

- Felháborító, amit műveltek - mondta telefonon Kovács Zsolt, s a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnökéhez hasonló "veszélyekre"  figyelmeztetett. Mint mondta, a méteres csapolás veszélyezteti a tó ökológiai egyensúlyát, vélhetőleg védett békalárvák pusztultak el, s a halak ívására is káros hatással van a csökkenő vízszint, mely egy hosszabb szárazabb, csapadékmentes időszak során tovább apadhat.

Érdeklődésünkre Kovács Zsolt közölte, hogy a történtet jelentették a vízügyi hatóságnak, s a bejelentést portálunknak is eljuttatta, alább olvasható.



Bejelentés

A következő kérdéssel fordulok Önökhoz: a kanizsai horgászok észrevétele, hogy kb. másfél hete a Csónakázó-tó vizét engedik le. Kb. 40 cm-t csökkent ezidáig a vízszint. A halak ívása már előtte megtörtént, és most a lerakott ikrák szárazra kerültek, amik természetesen mind elpusztulnak. Eddigi több helyen való érdeklődésünkre sehol nem tudtak érdemleges választ adni, ezért a Szombathelyi Vízügyet hívtuk fel, ahol az Önök faxszámát adták meg, ahová a bejelentés meg lehet tenni, és pár napon belül Önök megvizsgálhatják ezt a dolgot.

Plusz a 2010. 05. 04-i Zalai Hírlapban jelent meg ezzel kapcsolatban a város főkertésztől, Lancsák Lajostól egy vélemény „Ökológiai katasztrófa is bekövetkezhet a Csónakázó-tóban” címmel. Magyarul ez környezet károsításnak felel meg!

A fő kérdés, kinek az engedélyével nyitották meg a zsilipet, ez jogos volt-e, milyen kárt okozhat a Csótó élővilágában? Nem szeretnénk megint olyan katasztrófát, mint ami 1988-ban bekövetkezett. Erre szeretnénk választ kapni Önöktől, mint hivatalos szervtől a kanizsai horgászok és polgárok nevében. Mert igazából ez nem csak horgászügy, hanem egész Kanizsa lakosságának ügye.

Várjuk megtisztelő válaszukat, a horgászok nevében: Kovács Zsolt

Nemrég arról számoltunk be portálunkon, hogy akár ökológiai katasztrófa is bekövetkezhet a Csónakázó-tóban, mivel aegyre több a jel mutat a vízminőségromlásra, ám pénz nincs a megoldásra. Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!