Hírek

2010.05.10. 16:42

Főleg a szakiskolai helyek betöltetlenek

Mostanra kiderült, a középiskolák milyen arányban tudták betölteni a férőhelyeiket. Azok az intézmények, amelyek létszámhiánnyal küzdenek, rendkívüli felvételi eljárást hirdetnek.

Sinkovics Eta

Megyénkben is akadnak intézmények, amelyekben elkelne még jó pár diák, s vannak, amelyek viszonylag elégedettek a helyzetükkel. Utóbbiak közé tartozik a zalaegerszegi Deák-Széchenyi szakközépiskola, szakiskola. Rozmán Sándor igazgató elmondta, az idei beiskolázáskor az önkormányzat által meghatározott keretszám alapján az érettségit adó képzéseikre 195 tanulót vehettek fel, s  a férőhelyekre 185 főt iskoláztak be. Az informatikai és az építész osztályokból hiányzik még néhány diák, ugyanakkor többeket várnak a szakiskolai képzéseikre, a 90 helyre 72 leendő elsősük van e pillanatban. A hiányterületekkel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy  a 10. évfolyam után a korábbinál többen választják majd a kőműves, illetve ács mesterségeket, melyek jelenleg hiányszakmának számítanak.

Az igazgató szavaiból kiderült, a Deák-Széchenyi középiskola iránt a tavalyinál nagyobb volt az érdeklődés. A legtöbb diák az egészségügyi szakközépiskolába nyert beiskolázást, de szintén sokan jelentkeztek a pedagógiai osztály nyelvi előkészítőjébe  is, a 36 helyre 180-an pályáztak.
- Összességében elégedettek vagyunk, hogy ilyen arányban fel tudtuk tölteni a helyeket - fogalmazott Rozmán Sándor.


A megyeszékhelyi Ganz-Munkácsy középiskola Ganz-székhelyiskolában a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyek listája  67 szakiskolai lehetőséget jelez, ám mint Molnár Tibor, a székhelyiskola vezetője elmondta, nem terveztek ekkora létszámot. A szülőkre  és a diákokra bízták, mely osztályaikat indítsák. A szélesebb kínálattal a munkaerőpiac keresletének is igyekeztek megfelelni, ám két gépész osztály helyett egyet tudtak feltölteni. A  szakközépiskolai helyeket szinte százszázalékosan betöltötték, s összességében ugyanannyi elsőévessel kezdik a tanévet mint tavaly. Az iskolaigazgató a kevesebb gyereklétszámban látja a betöltetlen szakiskolai férőhelyek okát.

- A gimnáziumok, szakközépiskolák megtelnek, de  a szakiskolák már nem. Hozzátehetjük, kevésbé népszerű a fiatalok körében a kétkezi munka - osztotta meg tapasztalatait.
Mint hangsúlyozta, a nyolcadikosok egyelőre szakmacsoportot választanak, ezek közül is kevesen jelentkeztek a műszaki gépészetre, ide tartozik  például a 10. után választható fémforgácsoló, szerkezetlakatos szakma, s kevésbé érdeklődtek a könnyűipar szakmacsoporton belül a női szabó képzés iránt.  

Keszthelyen, a Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium  igazgatóhelyettese, Menyhárt László szavaiból kiderült, a tervezett 160 tanulóból 135-öt vettek fel. A hiányzó létszám a szakközépiskolásoknál jelentkezik. Teljes beiskolázást mondhatnak magukénak a vendéglátás, idegenforgalmi osztályaikban, míg a kereskedelem-marketing képzésükön hetvenszázalékos ez az arány.

- Nyelvi előkészítőre is mindössze hatvanszázalékos  a jelentkezés. Nem tudjuk az okát, elképzelhető, soknak tartják a diákok azt az öt évet, amivel eljutnak az érettségiig, s csak azután tanulhatnak szakmát - vetette fel Menyhárt László.
A  szakiskolai beiskolázás egyáltalán nem okozott számukra gondot, túljelentkezést regisztráltak. Az igazgatóhelyettes ugyancsak hangsúlyozta, 11. osztálytól tanulják a választott szakmát a diákok, akik szakácsok, pincérek, cukrászok, illetve élelmiszer- és vegyiáru-eladók lesznek. A   mostani 10. évfolyamosok közt végzett felmérésből kiderült,  legtöbben a szakács, cukrász szakmát jelölték meg. S mivel a végzett szakácsok közül sokan külföldön keresnek munkát, hiányuk a munkaerőpiacon jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!