Hírek

2010.05.12. 18:31

Eltűntették az ocsmány graffitiket, s telefestik a falat

A megyeszékhely egyik legkritikusabb pontja a páterdombi aluljáró. A rendszeres tisztántartás, festés ellenére egy-kettőre lepukkad, a falakat csúnya szavas graffitikkel pingálják tele.

Sinkovics Eta

- Élvezzük a munkát... Nem csak azért, mert nem kell a suliban lenni. Jó látni, hogy szépek, tiszták  lesznek a falak  - vélekedtek a  Báthory-szakközépiskola serény munkában lévő 10-11. évfolyamos diákjai, akik szerdán délelőtt ellepték a páterdombi aluljárót.

Ügyesen forgatták a festőhengereket, kezük nyomán eltűntek az együttesek nevét, ronda kifejezéseket tartalmazó, össze-vissza irományok a falakról. Gondosságukat jelzi, hogy az aluljáróba érkezőket a lépcsősor tetején figyelmeztették a festési munkálatokra. Az arra járók nem mulasztották el a dicsérő szavakat, ügyességüket, precíz munkájukat és nem utolsó sorban az ötletet is díjazták.

 

 

Simon Emese, a középiskola magyar-olasz  szakos tanára és szabadidőszervezője elmondta, a kezdeményezés a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)   önkéntes fiatalok napja programjához kapcsolódik.

- Igaz, annak dátuma április 24-e, de csak mostanra alakultak a körülmények úgy, hogy hozzáfoghattunk a munkához. De a város napjához kapcsolódóan is kicsit szebb lesz ez a környék. Az ilyen jellegű programjainkba nemcsak a környezettudatos nevelést szeretnénk becsempészni,  hanem a közösségi felelősségvállalásra is felhívjuk a figyelmet  - hangsúlyozta a tanárnő.  Úgy vélte, az a gyerek, aki rendbe teszi az aluljárót,  nem fogja összegraffitizni, s  rászól a barátjára, ő se  tegye.

A  polgármesteri hivatallal együttműködve fogtak dologhoz, ők gondoskodtak az előmunkálatokról, kitakarították a koszos terepet, festéket adtak,  a DIA tízezer forintos pályázati pénzéből pedig munkaeszközöket vásároltak. Aki szerdán ment át az aluljárón, galambszürke színben láthatta a megszépült közlekedési teret. Csütörtökön pedig ismét benépesülnek a falak,  esztétikusan kivitelezett  ábrákat, barlangrajzokat festenek rájuk a 11. d-s diákok. Azért, hogy a friss falfelület ne ingerelje a graffitizőket.

 

 

Rongálás számokban

-  A városban évente 15-16 millió forint  kárt okoznak a különböző rongálásokkal
-  A páterdombi aluljáró falfelületének teljes, illetve foltszerű festése    300 ezer forintba kerül
-  A játszótéri eszközök, kerítések rongálásával egymillió forint kárt okoznak az elkövetők, a műalkotások megrongálása,  összefirkálása ugyancsak ekkora tételt tesz ki
- Buszvárók, telefonfülkék kitört ablakainak költsége 600 ezer forint, az összetört szemeteseké ötszázezer forint

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!