Hírek

2010.04.28. 06:24

Ellenőrzött ócskavas: hatósági engedélyre kötelezték a fémkereskedőket

Folyamatban van Zala megyében is a fémgyűjtéssel és -forgalmazással foglalkozó vállalkozások Vám- és Pénzügyőrség által történő regisztrációja, illetve e tevékenység engedélyezése.

zaol.hu

A hatósági munkát irányító Rohrer Gyula pénzügyőr százados, járőr alosztályvezető a törvény jelentőségéről szólva többek között elmondta, hogy annak fő célja a jelentős gazdasági károkat és veszélyt okozó fémlopások megakadályozása, valamint a kulturális javak védelme. A törvény végrehajtását tartalmazó kormányrendelet nem kevesebb, mint 20 fajta fémet sorol be a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok közé.

Ugyanakkor fontos szempont, hogy a törvény nem köti engedélyhez a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag begyűjtését, továbbá a saját tulajdonban lévő anyagok értékesítését.

Mint ebből is kitűnik, a jogalkotók az értékesítési csatornák szoros ellenőrzésével, tevékenységük szigorú keretek közé szorításával igyekeznek elejét venni a visszaéléseknek. Az üzletszerű fémbegyűjtést, forgalmazást végző vállalkozásoknak a tevékenységét ezért rendkívül részletesen szabályozzák. Többek között a tárolásnak, anyagmozgatásnak is teljesítendő feltételrendszere van.

Mint az alosztályvezető elmondta, Zala megyében is számos vállalkozás foglalkozott ezzel. Közülük eddig egy kapott engedélyt, további 12 esetében pedig folyamatban van az engedélykérelem elbírálása. A feltételek teljesítését helyszíni szemléken állapítják meg. Mint közölte, a korábbi tapasztalatok szerint az eddig bejelentkezőknél Zalában lényegesen többen foglalkoztak a ma már engedélykötelesnek minősülő fémkereskedelemmel, s további engedélykérések beérkezésére számítanak. Hozzátette, hamarosan megkezdik a fémbegyűjtő telepek ellenőrzését, s az illegális tevékenység súlyos következményekkel jár.


SZIGORÚ MŰKÖDÉSI SZABÁLYOK
A törvény és végrehajtási rendelete szigorú feltételekhez köti a fémhulladékkal történő kereskedést. Az engedéllyel rendelkező vállalkozásnak például elektronikus úton napi bevallást és havi készletzárást kell küldenie a vámhatóságnak. A kereskedő az átvételtől számított hat napig meg kell, hogy őrizze a begyûjtött fémet, fajtánként elkülönítve tárolva azt. Minden, a telephelyen kívülre történő anyagmozgatást csak az anyagkísérő bizonylatokkal együtt szabad végezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!