Hírek

2010.03.07. 14:02

"Hogyan tanultad a jelbeszédet?" - Rendhagyó környezetóra fogyatékos vendéggel

Sajnálkozó tekintetek helyett figyelmes szempárok és kérdésrohamok fogadták Takács Róbertet, a Siketek és Nagyothallók Zala Megyei Szervezetének tagját pénteken, a zalaegerszegi Eötvös-iskola különleges környezetóráin.

Kiss Gyöngyvér

Takács Róbert ismertette, hogy a siketség nem keverendő össze a gyakran használatos süketnéma kifejezéssel. S pár szót hallhattunk is tőle ezt bizonyítván. Mint megtudtuk, a telefonálás helyett sms-t használ. A fő kommunikációs eszköz persze mégiscsak a jelnyelv volt, amit Róbert még kisfiúként sorstársaival közösen sajátított el. Ezúttal jó párat megtanultak a másodikosok is.

Takács Róbertné, a szervezet titkára és diszpécsere elmondta, örömmel fogadták a meghívást, hiszen az ilyen jellegű kezdeményezések a társadalomban is egy elfogadóbb magatartáshoz vezethetnek. Egyébként úgy látja, a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest jóval közvetlenebbül viszonyulunk fogyatékos társainkhoz.


2009 óta hazánkban is hivatalos nyelv
A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája. Téves feltételezés, hogy a jelnyelv nemzetközi. Valójában minden országnak van egy sajátos jelnyelve. Az 1960-as évek óta már önálló nyelvként kezelik a siketnémák jelbeszédét. Egy 2009-es törvény pedig a magyar jelnyelvet a hivatalos nyelv szintjére is emelte Magyarországon. A Siketek és Nagyothallók Zala Megyei Szervezetének jelenleg 279 tagja közül 129 nagyothalló és 150 siket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!