Hírek

2010.01.14. 06:12

Közel a segítség, ha baj van

Tegnap hivatalosan is elindult a Zala Megyei Vöröskereszt által működtetett jelzőrendszeres segítségnyújtó szolgáltatás. A program keretében mintegy 800 jelzőkészülék kihelyezésére kerül sor.

Sámel József

 

Mint az tegnap elhangzott: a szolgáltatás január elsejével már indult, az első héten négy riasztás történt, jellemzően az esti órákban, rosszullét miatt.

 

- A szolgáltatás célja, hogy szükség esetén - egészségügyi vészhelyzet, rosszullét, otthoni baleset, pánikroham - az ellátásban részesülő azonnali segítséget tudjon kérni - mondta dr. Dömötör László projektmanager. - A riasztás a lakásokba telepített berendezésnek, s a hordozható készüléknek köszönhetően csupán egy gombnyomás. A rendszer automatikusan azonosítja a segélykérőt, a diszpécser pedig értesíti a készenlétben levő szociális gondozót, aki a helyszínre érve vagy elsősegélyt nyújt, vagy további segítséget kér. A segélyhívó rendszer hétköznap, hét végén és ünnepnapokon is 24 órában működik.

Mint az tegnap elhangzott: a szolgáltatást elsősorban a 65 év felettiek, illetve a pszichiátriai betegek igényelhetik, számukra a térítési díjat a havi jövedelem 2 százalékában állapították meg.


Jelzőrendszeres segítségnyújtó szolgáltatás korábban már működött Nagykanizsán, ám az eddigi 40 készülékhez képest a mostani bővítés hatalmas előrelépést jelent. A pályázathoz kapcsolódóan nemcsak a készülékek beszerzésére került sor, hanem két személyautó, motor és kerékpár vásárlására is. A járművekre azért volt szükség, mert a három kistérség mintegy 70 településére a riasztás után fél órával ki kell érkeznie a házi gondozónak. A pályázati összeg ugyanakkor nem tartalmazza a működés költségeit, ezt a pénzt szintén pályázati forrásból kell előteremteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!