Hírek

2009.12.31. 07:01

A baywatchos srác Zalából (fotókkal)

Vörös Dániel Amerikában dolgozott vízimentőként, két nyáron át. Először 2007-ben, majd idén töltött Wisconsin Dells hatalmas víziparkjában több mint két hónapot.

Sinkovics Eta

- Az USA-ban, a Chicagóhoz közeli Wisconsin Dellsben hat-hét vízipark található, a város erről híres Amerikában. Ezek egyikébe kerültem, előtte azonban meg kellett felelni a vizsgakövetelményeknek, majd négynapos kurzus során elméletben és gyakorlatban felkészítettek bennünket a mentési munkára - eleveníti fel Dániel a kezdeteket. Munkahelyén többek közt harminc csúszda, s két hatalmas hullámmedence szolgáltatta a vendégeknek az élményt. Átlagos napon 5-6 ezren is voltak, hétvégén pedig akár tízezren is itt kerestek felüdülést.

- A hely nagyságát leginkább avval lehet érzékeltetni, hogy egyszerre 150 vízimentő dolgozott. Reggel nyitás előtt ellenőriztük a csúszdákat, és mindennap rutinteszteken adtunk számot a megszerzett tudásunkról, úgy újraélesztésből mint a vízből való kimentésből. Az ismeretek folytonos megerősítését a vezetés nagyon komolyan vette.

Dániel nem a könnyebb csúszdánál, hanem a mély vizű medencéknél teljesített szolgálatot, ahol egy átlagos napon 25 mentés történt. Legtöbb munkát az úszni nem tudó gyerekek adták, akik megijedtek a fokozatosan mélyülő medencékben. Találkozott hálás anyukával, aki pénzt akart adni neki fia megmentéséért.


- Egy toronyból lehetett a vízbe ugrálni, de ebben nem korlátozták a gyerekek korát és testmagasságát. Ezek a szituációk nem voltak igazán életveszélyesek, akkor lettek volna azok, ha nem ugrunk utánuk. Erre mindig hamar sor került, a főnökség igen szigorú volt e tekintetben. Jó kiképzést kaptunk, ezért is tudtunk helytállni akkor is, amikor nem a vízben kellett segíteni a vendégeken. Egyszer megállt egy idősebb úr szíve, és az egyik kolumbiai társam hozta vissza az életbe. Nekünk addig volt dolgunk, amíg a profi személyzet megérkezett. Az amerikaiak nagyon szabálykövetőek, de a hely presztízse is számított, s ezt éreztették velünk. Szigorúan bántak azzal, aki hibázott. Ha valaki a rengeteg fürdőző közül nem tudta kiszűrni a fuldoklót és nem úszott be a vízbe azonnal, rögtön kirúgták. Szerencsére nálunk nem történt halállal végződő eset. Egyébként a fuldoklás abból is adódott, hogy a medencében a víz bizonyos időközönként erős hullámokat vetett és ez sokakat váratlanul ért.

A kiesett vízimentőket hamar tudták pótolni, minthogy a felkészítésen eleve többen vettek részt. 250 fővel kezdték a nyarat, s az első hetekben tízesével váltak meg az alkalmatlannak tartott dolgozóktól - érzékelteti a helyzetet Dániel. - A napi 12 órás feszített tempó mellett azért volt pihenőidőnk is. Szabadnapokon elmentünk a városba, vagy a közeli hatalmas kanyonokban fürödtünk, kajakoztunk, ugráltunk a sziklákról. Sohasem unatkoztam... 2007-ben 25 magyar dolgozott a parkban, idén már csak 12-en voltunk. A munkahelyen kizárólag angolul beszélgethettünk egymással is. A vízimentők ötven százaléka külföldi, a többi amerikai diák. Török, ukrán, sok-sok kolumbiai, kínai, lengyel és finn főiskolásokkal dolgoztunk együtt, mindannyiukkal jól összebarátkoztunk. Azonos korosztályt és különböző kultúrát képviseltünk. Érdekes és különleges élményt jelentett ehhez a közösséghez tartozni. Egymás jobb megismerését elősegítette az is, hogy a park vezetése közös programot szervezett nekünk. Furcsák az amerikaiak. Szigorúak a munkában, ám azon kívül rendkívül barátságosan viselkednek - vélekedik Dániel.

Szerencsésnek mondja magát, amiért nemcsak felvették, hanem végig is dolgozhatta a június 20-tól szeptember 7-ig tartó szezont, ráadásul két alkalommal is. Azt mondja, nem csak anyagilag érte meg Amerikában vízimentősködni. A keresetén ruhákat, műszaki cikkeket vásárolt, illetve a szezon lejártával két magyar társával autót béreltek és elmentek nyaralni. Körbejárták Chicagót, majd 1200 kilométert átszelve, New Yorkban kötöttek ki. Ahogy meséli, szinte filmszerűen elevenedik meg az utazásuk története, ami igazi nagy kalandnak bizonyult.

Dániel fontolgatja, lehet, jövő nyáron ismét magára ölti a vízimentők egyenruháját.


A vízimentők felszerelése a Baywatch sorozatban látott piros nadrág, fekete rugalmas felső és a magyarul csőnek fordítható „deszka”, s a kötelező baseballsapka, a síp és a vízzel töltött kulacs sem maradhatott el. Arrafelé igen változékony az időjárás, előfordult, reggel 30 fokot mértek, délután 15-öt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!