Hírek

2009.11.27. 09:48

A költségvetés koncepcióját vitatták Nagykanizsán

Módosításokkal, de elfogadta a közgyűlés a jövő évi költségvetési koncepciót. A képviselő-testület csütörtöki ülésén a városi kórház 110 millió forintos gép- és műszerigényéről is döntöttek, mint ahogy a tömegközlekedési, illetve kéményseprői díjak emeléséről is határoztak.

Horváth A. Attila

Mintegy kétórás zárt üléssel indult a tegnapi közgyűlés. A zárt ajtók mögött a testület javaslatot tett többek között Az Év Vállalkozása plakett és a Zala Megye Fejlesztéséért Díj adományozására, majd arról is döntés született, hogy a 2010-es esztendőben az önkormányzat hozzájárul a 13-14 éves lányok méhnyakrák elleni oltásához.

A kissé hosszúra nyúlt zárt ülést követően elsőként a költségvetés eddigi teljesítéséről szóló beszámolót fogadta el a testület, majd a városi kórház újabb gép- és műszervásárlási igénye került terítékre. Mint kiderült: az intézmény összesen 110 millió forint értékben kíván orvosi eszközöket, gyógyító és diagnosztikai berendezéseket vásárolni.


A kórház csupa olyan eszközt kíván beszerezni, amelyekre elengedhetetlen szükség van a napi munka során. A napirend kapcsán többen is felvetették, hogy a listán szereplő műszerek egy részét a rövidesen elbírálásra kerülő TIOP pályázatba is be lehetne illeszteni, ám erre dr. Bátorfy József főigazgató úgy reagált: ha nyer is a pályázat, abból legkorábban csak másfél év múltán lennének műszerek, addig viszont nem lenne célszerű veszélyeztetni a gyógyító munkát a városi kórházban. A testület végül úgy határozott, hogy két részletben bocsátja rendelkezésre az igényelt összeget, 55 millió forintot az idén, 55 milliót pedig a jövő évi költségvetés terhére szavaztak meg.

Ezt követően került sor a jövő évi költségvetési koncepció tárgyalására. A vita során elhangzott: az idei évhez képest jövőre minimum 76 milliárd forinttal kevesebb jut az önkormányzatoknak, ráadásul a gazdasági válság miatt lényegesen kevesebb bevételre számíthatnak a helyhatóságok. A helyzet tehát takarékos költségvetés elkészítését követeli, annál is inkább, mivel Nagykanizsát jelentős hiteltörlesztés is terheli.

A koncepció kapcsán a testület elfogadta, hogy a jövőben felülvizsgálják az önként vállalt feladatok finanszírozásának lehetőségét, illetve azt is, hogy a költségvetés készítésekor csak azokat az ingatlanokat veszik számba a bevételi oldalon, melyek értékesítésére van reális esély.

A közgyűlés a gazdasági folyamatok kiszámíthatósága érdekében 5 százalékos, általános tartalék képzését is támogatta, mint ahogy azt is, hogy a büdzsé összeállítására bizottságot kérnek fel. A testület többsége viszont nem értett egyet azzal, hogy jövőre a városi kórháznak az OEP finanszírozáson túl nem nyújt egyéb támogatást az önkormányzat, így ki is került a koncepcióból, ahogy a 20 millió forintos polgármesteri keret sem kapott kellő számú szavazatot.

Mindezek után néhány közszolgáltatási díj emelkedéséről is döntött az önkormányzat. Ezek alapján a buszjegy és a bérlet ára jövőre 3 százalékkal emelkedik, a kéményseprői szolgáltatásért 5,5 százalékkal kell többet fizetni, míg a települési folyékony hulladék elszállítása 3,5 százalékkal kerül majd többe jövőre.

A közgyűlés még lapzártánk után is folytatódott, a testületre jó pár napirendi pont megvitatása várt, így többek között dönteniük kellett a Hazavárunk ösztöndíj jövő évi finanszírozásáról, egy bölcsődei férőhelybővítéssel összefüggő pályázatról, és az Erzsébet királyné-szobor felállításáról is.


TÖBB MINT 100 MILLIÓBA KERÜLTEK
Csütörtökön a Zala Volán Zrt. és az önkormányzat közös finanszírozásával két új autóbuszt adtak át a városi tömegközlekedésnek. A két Mercedes Conecto típusú autóbusz több mint 100 millió forintba került, ám a járművek minden tekintetben megfelelnek az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak. A buszok 102 személy szállítására alkalmasak, sőt, két babakocsinak vagy kerekes széknek is van hely rajtuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!