Hírek

2009.09.30. 06:39

Vihar egy árpád-sávos sapka miatt

Zalaegerszeg - Viselhetők-e az iskolában azok a jelképek, amelyek egy székesfehérvári másodikos kisdiák baseballsapkáján - melyet állítólag a keszthelyi Festetics-kastélyban vásárolt - szerepeltek? Kérheti-e ezek mellőzését az iskola igazgatója?

Zalai Hírlap

Társlapunk, a Fejér Megyei Hírlap tette közzé, hogy Székesfehérváron, a Tóvárosi Általános Iskola egyik másodikos kisdiákja baseballsapkája elején a magyar címer és Nagy-Magyarország piros-fehér-zöld sziluettje, oldalán pedig a történelmi Árpád-sávos zászló volt látható. Az iskola igazgatója a tanuló üzenőfüzetében felkérte a szülőket, hogy a diák ne viseljen olyan ruhát és sapkát, melyen önkényuralmi jelkép szerepel. A beírás másnapján a szülők kivették a gyereküket az iskolából.

A Jobbik szerint a sapkán lévő szimbólumok a büntető törvénykönyv szerint sem önkényuralmi jelképek, az iskola igazgatója viszont azt mondta, a jelképek politikai üzenetet hordoznak, az iskola pedig világnézetileg semleges hely.

Az esettel kapcsolatban Mátai Ferenc, a megyeszékhelyi Landorhegyi Általános Iskola igazgatója avval kezdte, nincs a különböző szimbólumok használatára vonatkozóan előírás, ám az iskolának semlegesnek kell lennie, ahol semmilyen politikához közeli tevékenységnek nincs helye.

- Semmiféle olyan reklámot, rendezvényt, aminek politikai tartalma van, iskolaidőben nem engedélyezünk - hangsúlyozta az igazgató. - Nincs a gyerekeken kirívó póló, az említett esettel kapcsolatos jelképekkel, de hasonlókkal sem találkoztunk a tanulóink öltözékén.

Makovecz Tamás, a belvárosi általános iskola igazgatója annyit fűzött hozzá, nem találkoztak olyan esettel, hogy sapkán, pólón önkényuralmi jelképeket viseltek a gyerekek. A házirendjük a klasszikus előírást tartalmazza, rendezetten, ápoltan jelenjen meg az iskolában a tanuló.

- A jelképeket a törvény szabályozza, ehhez mindenkinek tartnia kell magát - nyomatékosította.

- Szerintem az iskola igazgatója bolhából csinált elefántot az árpád-sávos zászló miatt - vélekedett Balogh László, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója, - ráadásul - ha a házirend nem tiltja - jogszerűtlen is, hisz a hatályos jogszabályok nem tiltják ennek a jelképnek a viselését. Amúgy jómagam biztos nem zárnám ki azt a diákot, aki ilyen sapkába jelenik meg, mert az ősi hagyományoknak megfelelő Árpád-sávos zászló történelmi jelképeink közé tartozik.

Bene Csaba, a Zsigmondy-Széchenyi SZKI igazgatója szerint tiltani nem tilthatja meg, hogy valaki Árpád-sávos sapkába járjon, de mind a diákot, mind a szülőt megpróbálná meggyőzni arról, hogy az ilyen jelképet ne az iskola falai között viselje a gyerek, előfordulhat ugyanis, hogy más diákokat ez sért vagy zavar.

A sapka beszerzési helyeként megnevezett Helikon Kastélymúzeum igazgatója, dr. Czoma László érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézményben 3 üzlet működik: helyileg a történelmi kastélyépületben, a hintómúzeumban és a vadászati múzeumban.

- Az árukínálatunk kizárólagosan olyan, ami a múzeumegyüttes tevékenységéhez hozzátartozik - mondta dr. Czoma László.

A hír hallatán egyébként az igazgató elrendelte a készletek ellenőrzését. Az igazgató annak eredményével is alátámasztva cáfolta, hogy a sapka a kastélymúzeum által működtetett üzletek valamelyikéből származhatott volna, majd hozzátette:

- A parkunkban évente mintegy félezer látogató fordul meg, az alkalmi árusok igyekeznek a nagy forgalmat kihasználni. Ez természetesen tiltott. Volt rá példa, hogy ilyen tevékenység miatt illegális kereskedőket figyelmeztetni kellett az őrségünknek. A közvetlen közelségünkben működnek kis üzletek, azok kínálatáról nincsenek információink. 



Szerző: Sinkovics Eta, Pásztor András


Ide kattintva elolvashatja a Fejér Megyei Hírlap cikkét a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!