Hírek

2009.09.27. 12:19

Mi lesz jövőre? - Várólistás bölcsődések, zsúfolt intézmények

Megyei körkép - Országos szinten túlzsúfoltság jellemzi a bölcsődéket, s rossz belegondolni, mi lesz, ha a kormány a két év helyett egyre csökkenti a gyed idejét, s a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében a jelenlegi hárommal szemben csak kétéves korig jár a gyes. Még jó, hogy a jövő év április 30-ig születettekre a jelenlegi szabályok vonatkoznak!

Horváth Viktória

- Korábban minden jogos igénylőt felvettünk, ami azzal járt, hogy az ideális 10 helyett 16 fős csoportjaink lettek - tudtuk meg az Egyesített Bölcsődét vezető Körmendi Viktóriától, aki szerint már most ki kellene alakítani a kocepciót arra vonatkozóan, mi lesz 2011-ben, amikor az egyévesek vagy annál fiatalabbak tömegesen megjennek a rendszerben, lévén lejár a gyed. 

- Az egy évnél fiatalabbaknál csoportlétszám túllépésről szó sem lehet, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt minél kisebb a gyermek, annál több a gondozási művelet, s úgy a szakmai munka sem megvalósítható. Ezért a tipegők Manó csoportjában most sem megyünk 12 fő fölé. 

Kanizsán az a gyerek nyer bölcsődei felvételt, akinek szülője nem tudja biztosítani a nappali felügyeletét, mert például dolgozik, s bemutatta a munkáltatói igazolást. De olyanok is vannak a rendszerben, akik anyukájának időközben felmondanak, ám a bölcsődének nincs jogköre megismételtetni a munkáltatói igazolást. A szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket előnyben kell részesíteni, s vannak, akiknek jobb is a böcsiben, mert ott legalább enni kapnak... 



Szerencsés, akinek egyáltalán jut hely a zalai bölcsődék valamelyikében

Fotó: Szakony Attila

S hogy milyen jövő vár a bölcsődékre és apróságokra? A meglévő három mellé új bölcsőde építésére esély sincs, ám van egy szalmaszál: 10 százalékos önrész mellett 80 millió forintra lehet pályázni, s kell is, mivel az Egyesített Bölcsőde vezetése egy negyedik telephely megnyitásában gondolkodik. 

- Egy 40 férőhelyes bővítés ideális lenne, s minimális térítési díjjal időszakos gyermekfelügyeletet és játszóházat is szeretnénk az alapfeladatunk mellett vállani, mert ilyen kiegészítő szolgáltatásunk nincs - folytatta Körmendi Viktória, aki szerint ez sok családnak és gyermekét egyedül nevelő szülőnek jelentene megoldást, akár az álláskeresésben is... 

A december 1-jéig beadható pályázatról - mint a szociális osztályt vezető Maronicsné dr. Borka Beátától megtudtuk - a soron következő közgyűlésén dönthet az önkormányzat. 

- El tudnék menni dolgozni a vendéglátásba, ám nem veszik fel a kislányomat a bölcsődébe, amíg nem igazolok munkaviszonyt - mondta, karján a 14 hónapos Lorával a jogi asszisztens diplomás Erika. - Mivel a terhességem előtt kiskönyvvel dolgoztam, csak a gyesre vagyok jogosult, s a havi 25 ezer forint kevés, mert a lakáshitelem törlesztő részlete megemelkedett. A februári bölcsődei beiratkozáskor még nem tudtam erről a munkáról, most meg azért nem tudok dolgozni, mert Lorát nincs hova tegyem. Édesanyám és az élettársam dolgoznak, anyósom távol él, a bölcsibe nem nyerünk felvételt, így számomra bezárult a kör. 

Erikának azért a jövőben lesz esélye, mégpedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiskanizsai családi napközije, ahova 20 hónapostól 5 éves korig, munkáltatói igazolás nélkül vihetnek gyereket. Két csoportban 14 állandó gyermekük van, zömük bölcsődés korú, s három, akiket hetente párszor visznek. Az önkormányzattal tíz évre szóló együttműködésük van, s mivel kapnak normatív támogatást, a gyerekek után napi négyszeri étkeztetéssel 600 forint napidíjat kell náluk fizetni. 

- Októbertől megyek vissza dolgozni, s hetente egyszer hozom ide a most 27 hónapos Petrát, hogy szokja a közösséget - mondta a becsehelyi Edina, hozzátéve: a szeretetteljes, családias légkör mindkettejük tetszését elnyerte. 

A szociális osztály eddig egyetlen vállakozói engedélyt adott ki Kanizsán családi napközire, amit egy kétszobás bérelt lakásban működtet Hermánné Szúnyogh Éva, aki a munkahelye megszűnése után óvónői, tanítói és gyógypedagógusi diplomával sem tudott elhelyezkedni. 

- Munkanélküliként egy OFA-pályázat kapcsán hallottam a családi napköziről, ahol 20 hetestől 14 éves korig fogadhatók gyerekek - mondta Éva, akinél ottjártunkkor öt bölcsődés korú apróság volt. Köztük az egyéves Gáborka, akit csak akkor visz anyukája, ha dolga van, mivel óraadó pedagógus. Bölcsibe nem lenne szíve beadni, mert úgy véli, ahhoz túl kicsi, így pedig dolgozni is tud, s a kisfiával is sokat lehet. Alkalmanként hozza 15 hónapos lányát Barbara, aki vállalkozóként eleget keres ahhoz, hogy kifizesse a 650 forintos óradíjat, vagy négyszeri étkezéssel a napi 2900 forintot. 

Más a helyzet a második gyermekét hamarosan világra hozó Melindánál, akinek 2,5 éves fia nyárig bölcsődés volt, de most nem vették vissza. 

- Megértem, hogy pár kivételtől eltekintve a dolgozó szülők gyermekeinek kell a hely, csak azt sajnálom, hogy heti egy-két órát nem játszhat bölcsiben a fiam - mondta a kismama, hozzátéve: jól elvannak otthon, ám Daninak hiányzik a gyerek társaság.
 
Kaszás Gizella klinikai szakpszichológus:

A korai anya-gyermek kapcsolat egészséges alakulása szempontjából fontos, hogy a kicsi a születése után az első két éveben, optimális esetben három éves koráig az édesanyjával maradjon - fogalmazott dr. Kaszás Gizella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

- Mert akkor alakul ki az az ősbizalom, a feltétel nélküli elfogadás érzése, a nyugalom és kiegyensúlyozottság, amit a gyerek az anyával való kapcsolatában tud megélni. Ez olyan dolog, ami egy személyhez, az édesanyjához fűződő bizalmi és szeretetteljes légkörben tud realizálódni. A csecsemő 2-6 hónapos koráig tartó korszaka a szimbiózis szakasza, amikor a gyermek az anyával összeolvadva, egy rendszer részének tekinti magát, melynek tagja saját maga, s az ő szükségleteit kielégítő édesanyja. Minél gyakoribb legyen a testi kontaktus, mert az ölelés, az anyával való érintkezés a biztonság és a nyugalom záloga. Egy évesnél kisebb gyermeket csak abban az esetben adjanak be a bölcsődébe, ha semmilyen más megoldási mód nincsen. 

Várólista a zalai bölcsikben is

Zalában is érzékelhető, hogy a kormány megszorító intézkedései miatt a gyed lejártával mind többen igyekeznek vissza dolgozni. Egerszegen 159, Nagykanizsán 134 százalékkal üzemelnek a bölcsik, a 280 férőhelyre 444, illetve a 210-re 282 apróságot felvéve. Kanizsán ráadásul 52 gyerek van várólistán - amire még nem volt példa -, s 75 százalékuk jogosult lenne a bölcsődére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!