Hírek

2009.09.25. 05:28

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás - Jövőre megvonják a normatívát

Zalaegerszeg, Nemesapáti - A zalaegerszegi kistérség is kárát látja a jelzőrendszeres segítségnyújtás körül kialakult országos botránynak, annak ellenére, hogy ott tisztességesen zajlik az ellátás.

zaol.hu

Az állam bőséges normatívát biztosít a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetésére, de már csak év végéig. A jövő évi költségvetés tervezetében nem szerepel normatív forrás erre a célra, mert az automatikusan érkező forintok könnyű prédát jelentettek a csalóknak, akik zsebre tették a pénzt, de szolgáltatást nem nyújtottak a rászorulóknak. A normatíva megvonása a zalaegerszegi kistérséget is érzékenyen érinti, pedig itt becsülettel folyt a munka, nem maradtak segítség nélkül az idősek, ha megnyomták a jelzőkészülék gombját.


Mazur Árpádné gondozónő (jobbról) megigazítja Sipos Béláné jelzőkészülékét, amit már használt segélyhívásra a 90 éves néni
Fotó: Ohr Tibor

- Egyszer éjszaka nagyon rosszul voltam. Kihívtam a gondozónőt, jött az orvos is, és kaptam orvosságot - mesélte a Nemesapátiban élő Sipos Béláné, Annus néni. - Jó a készülék, mert sose tudni, mikor mi ér. A kertben is dolgozgatok, pedig már a kilencvenedik évbe fordultam.

A zalaegerszegi kistérségben 41 jelzőkészüléket működtet a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény.

- Tizenhét településre helyeztünk ki készülékeket - tájékoztatott Gáspár Zoltánné, az intézmény jelzőrendszeres szolgálatának szakmai vezetője. - A jelzés a Za-véd diszpécserközpontjába fut be. Az ügyeletes elindítja a járőrszolgálatot, a járőr felveszi a gondozónőt, és együtt mennek a helyszínre.

Bár eddig nem érkezett sok segélyhívás, az időseknek nagy biztonságot ad a jelzőkészülék, a kistérségi társulás ezért továbbfejleszti a szolgáltatást. Pályázatot nyert 850 készülék megvásárlására, s már nyáron üzembe akarta helyezni ezeket, de még a beszerzés sem történt meg.

- Nem tudtuk elérni, hogy ne a társulás, hanem az időközben létrehozott szociális intézményünk, a Támasz legyen a lebonyolítója a beszerzésnek, ez az oka a késésnek - magyarázta Szintén László, a társulás munkaszervezetének megbízott vezetője. - Jelenleg ott tartunk, hogy elindítottuk a közbeszerzési eljárást és novemberben üzembe állíthatnánk az új készülékeket, de most már megvárjuk, hogyan alakul a működtetés finanszírozása jövőre. Várhatóan pályázati forrást biztosítanak a normatíva helyett, de bizonytalan, hogy mennyi pénzt és milyen feltétellel. Míg ez nem tisztázódik, nem tudunk felelősséggel szerződést kötni egy szolgáltatóval sem.

A társulás mindenképpen megveszi a 850 készüléket. A működtetést a legrosszabb esetben úgy oldja meg, hogy térítési díjat kér azoktól, akik nem tartoznak a szociális rászorulók közé.


SOKAKNAK JÓL JÖNNE
A jogszabály szerint a 65 év feletti, egy- vagy kétszemélyes háztartásban élő, pszichiátriai betegséggel küzdő idősek igényelhetnek jelzőkészüléket. Gáspár Zoltánné elmondta:   a fiatalabbaknak és a más betegségben szenvedőknek is jól jönne, ezért szakmai fórumokon a feltételek enyhítését kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!