Hírek

2009.09.18. 02:29

Balatoni víziséták

Keszthely - A gazdasági válság a balatoni hajózásra is rányomta bélyegét. Jelentősen érzékelhető volt ez a zalai kikötőkben. A keszthelyi és a balatongyöröki forgalom az átlagnál is nagyobb mértékben maradt el a tavalyitól.

zaol.hu

- Az utasforgalmi adatok szerint ez év augusztus végéig személyhajóinkon 677 ezer fő utazott, 6,8 százalékkal kevesebb, mint a bázisidőszakban. Ezen belül a menetrendi hajók forgalma 7,3, a sétahajóké pedig 4,6 százalékkal csökkent - adott tájékoztatást dr. Borbély Judit, a Balatoni Hajózási Zrt. marketingvezetője. Hozzátette: - Ha csak a főszezoni forgalmat vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy az kedvezőbben alakult, mint az előszezont is figyelembe vevő forgalom, különösen az augusztus volt jobb. Az elmúlt évekhez hasonlóan a vendégek túlnyomó többsége magyar volt. Jellemző, hogy inkább az olcsóbb programok iránt volt kereslet. Az üdülési csekkel kapcsolatos tendencia idén sem szakadt meg, rengetegen fizettek az utalvánnyal, több mint ötven százalékkal nőtt az üdülési csekk forgalmunk. A zalai partszakasszal kapcsolatosan elmondhatom, hogy a keszthelyi és a balatongyöröki kikötő forgalma nagyobb mértékben maradt el az előző évitől, mint az átlag.

A kompforgalom viszont nem alakult rosszul, bár váltakozó adatokból vonható ez le. Augusztus végéig e járművek 262163 járművet szállítottak, ami csupán egy százalékkal volt kevesebb az előző évinél. A szállított személyek száma pedig 764429 volt, 3,1 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ezen belül a július 4-től augusztus 23-ig terjedő főszezoni időszakban a szállított járművek száma 155801 volt, ami 1,3 százalékkal magasabb, mint az előző év főszezoni időszakában. Az ez időszakban szállított személyek száma 476370 volt, 2,8 százalékkal kevesebb a bázisidőszak forgalmánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!