Hírek

2009.08.07. 02:28

Eozinmáztól pirogránitig (szeptember 4-ig)

Hévíz (há) - A világhírű Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt. alkalmi kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a fürdőváros múzeumában.

Horányi Árpád

A tárlat egy újabb művészeti színfolt Hévíz arculatán. Reflektorfénybe helyezi azt a kapcsolatot is, ami az egészség és a szépművészet forrásának hungaricumaként van jelen.

Például a tófürdő bejáratánál álló két szárnyas kerub pirogránitból készült Zsolnay-munka. E jelkép benne van Hévíz város címerében is, ami ugyancsak a Zsolnay-műhelyben készült, bő száz évvel később. A friss alkotás a városháza falát díszíti. A Zsolnay fémjelű címerből ma már kettő is van Hévízen, s ez összefügg a mostani kiállítással.

A tárlatot dr. Szarka Lajos, a múzeum igazgatója és Kovács Katalin, a manufaktúra helyi márkaboltjának tulajdonosa közösen szervezte. Ebből az alkalomból a kiállítóhely örökre megkapta az önkormányzat által annak idején készíttetett címer mintapéldányát. Az alkotás a múzeum lépcsőfordulójában látható.

Pécsett a Porcelán Manufaktúra bejáratát ugyanolyan kerubok őrzik, mint Hévízena tófürdőjét. A ritka értékek most nagy gazdagsággal jelentek meg a fürdővárosban. A mintegy száz darabból álló látnivalók sora tegnap délután nyílt meg a közönség előtt.

A szépségek egyben ritkaságok is, amikből csupán néhány darab létezik, forgalomba csak különleges aukciók alkalmával kerülnek. Áttört mintás, csipkemotívumos, eozinmázas díszek, alkalmatosságok mellett Zoob Katalin tervei nyomán készült divatékszerek képviselik a kortárs szépművészetet. A tárlat szeptember 4-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!