Hírek

2009.07.31. 02:29

Kórteremből lovardába

Zalaszentlászló - Első alkalommal szervezett a Zala Megyei Kórház komplex rehabilitációs tábort a gyermekosztályon kezelt pácien- sek számára. A kezdeményezés példaértékű.

Magyar Hajnalka

A négy fiatal páciens reggel még a kórház gyermekosztályának rehabilitációs részlegén ébredt, s az ebédet is ott fogyasztják majd. Kora délelőtt azonban a Zalaszentlászló melletti Szentmihálypuszta lovardájában találkoztunk velük, ahol hippoterápiás foglalkozáson vettek részt. 

A kórház említett részlege az egyetlen a Dunántúlon, amely teljes körű rehabilitációt végez, tehát a baleset utáni súlyos károsodásoktól kezdve a veleszületett rendellenességekig mindennel foglalkoznak. Közte a gerincferdüléssel is, ami súlyos eset-ben csak műtéttel korrigálható. Ha azonban középsúlyos a baj, még van esély a műtét elkerülésére. A leányok esetében most épp ezen dolgoznak az osztály szakorvosai, speciális segítséget igénybe véve. A kéthetes terápiában ugyanis gyógy- és vízi torna mellett lovaglás is szerepel.

- A gyerekek egyénre szabott kezelést kapnak, ezért fontos a kis létszám - magyarázza dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, aki hippoterapeuta képesítéssel is rendelkezik. A lányok eközben már lelkiismeretesen végzik a bemelegítő gyakorlatokat. A fedett lovardából épp kilép Nyakas Szilvia gyógytornász, lovasedző, akit arról kérdezünk, miként segíthet a gerincferdülésen a lovaglás.

- A gyerekek szőrén ülik meg a lovat, egy úgynevezett terápiás heveder segítségével, s ahogy a ló lépdel, a gerincük ugyanazt az információt kapja, mintha ők járnának talajon.

- De hát a ló négylábú...

- Igen, de nem véletlenül hívják farmotoros állatnak. A két hátsó lába szolgálja az előremenetelt, az elsők pedig csak tompítják a mozgást. A gerincferdüléssel járó rendellenes járásmód a lóháton kiegyenlítődik, egyforma impulzusokat kap a gerinc két oldala. A javulás persze lassú, rendszerességre van szükség. A lovaglás a gerincferdülés megelőzésére is ajánlható.

- Mitől alakul ki a gerincferdülés? - tudakoljuk Fekete Enikő gyógytornásztól.

- Sok esetben nem tudjuk az okát, de nagyon gyakran a helytelen tartás, a mozgásszegény életmód áll a háttérben. Az inaktivitás, a sok ülés ugyanis nem segíti a törzsizomzat erősödését, a helyes tartás kialakulását. Sajnos akár már óvodáskorban is találkozhatunk vele. Fontos, hogy minél korábban felismerjük, s elkezdjük az életkornak megfelelő, személyre szabott gyógytornát, hiszen így megelőzhető a folyamat előrehaladása. Lényeges még az egészséges belső testkép kialakítása, ugyanis az érintett gyerekek a maguk ferde testtartását normálisnak érzik.

Az első páciens, Vikár Anna máris a ló hátán feszít, Domján Eszter, Fekete Anett és Simon Noémi pedig a palánk mögül figyeli.

- Így azért ki lehet bírni a kórházat - nevetnek össze a lányok, akik nagyon élvezik a különleges terápiát.

Megtudjuk még, hogy az ötpatkós lovarda, továbbá a lányokat fuvarozó betegszállító vállalkozás is ingyenesen ajánlotta fel segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!