Hírek

2009.07.30. 05:35

Igényelhető, de nem kötelező a személyi a 14 éven aluli gyerekeknek

Zalaegerszeg (haa) - A kormány rendelkezése értelmében június vége óta a 14 év alatti gyerekek is kaphatnak személyi igazolványt, újszülöttek részére pedig akár már a kórházból igényelhetik az okmányt az anyukák. Júliusban 119 igénylés érkezett 14 év alattiaktól.

Horváth A. Attila

Ez utóbbi lehetőséggel eddig még nem éltek Zalaegerszegen, ami érthető is, hiszen a kérelemhez fotót kellene mellékelni az újszülöttről, s ennek elkészítése a szülő feladata, még a kórházi tartózkodás alatt. Ha a szülő mégis úgy dönt, néhány napos gyermekének igényli az okmányt, akkor a kérelem a polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportjához érkezik meg, innen továbbítják az okmányirodának.

- Ha nem a kórházban, hanem utólag szeretne igényelni a szülő személyi igazolványt gyerekének, akkor az okmányirodában zajlik az ügyintézés, s a fotót is helyben készítjük el. Elég, ha a gyerek és az egyik szülő keresi fel az okmányirodát. Az első személyazonosító okmány előállítása egyébként minden esetben illetékmentes - tudtuk meg Szántner Csillától, a megyeszékhelyi okmányiroda helyettes vezetőjétől.

14 év alatt az igazolvány igénylése lehetőség és nem kötelezettség, a jogalkotó viszont azt szorgalmazza, hogy előbb-utóbb minden magyar állampolgárnak legyen személyazonosító okmánya, kortól függetlenül. A zalaegerszegi okmányirodán máris jelentős az érdeklődés: június 28-a (a jogszabály-módosítás életbe lépése) óta 570-en igényeltek személyi igazolványt, közülük 119 fő volt 14 év alatti.

S hogy mi a gyakorlati haszna az okmánynak 14 év alatt? Egyelőre nem túl sok, a külföldre készülő családoknak viszont praktikus lehet, ugyanis az uniós tagországokban alkalmas a személyazonosság igazolására, utazáskor tehát nincs szüksége a gyermeknek útlevélre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!