Hírek

2009.07.30. 02:29

Bababarát sarkok

Körkép (mh) - A nyugodt szoptatásra s a kicsik tisztába tevésére alkalmas bababarát sarkot avattak tegnap Bakon, a védőnői tanácsadóban, illetve Zalaegerszegen, az ÁNTSZ kistérségi intézetében.

Magyar Hajnalka

A két új, úgynevezett bababarát terület a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság pályázati támogatása nyomán valósulhatott meg.

- Mintegy 150 pályázat érkezett az országból, s 70-et támogatni is tudtunk, köztük két zalait - mondja elöljáróban Gitidiszné Gyetván Krisztina, a szoptatást támogató bizottság koordinátora, aki az ünnepélyes átadókra érkezett Zalába. - A WHO ajánlása szerint ideális, ha kétéves koráig anyatejhez jut a gyerek, hat hónapig pedig kizárólag így táplálják. Nem szerencsés azonban, ha a szoptatás a lakáshoz láncolja a nőket, ezért arra törekszünk, hogy minél több helyen legyen egy alkalmas, nyugodt zug, ahol eleget tehetnek e szép anyai feladatnak. Nem minden nő számára természetes ugyanis, hogy az utcán, mondjuk egy padra ülve táplálja kicsinyét, sokan igénylik ehhez az intim, zavartalan környezetet. Hazánkban korábban 30 ilyen bababarát pontot alakítottak ki, s most, a pályázatnak köszönhetően újabb 70 létesült.

Elmondja, hogy a pályázók között nem csak egészségügyi intézmények akadtak, az egyház ugyancsak melléállt az ügynek, s számos könyvtár, művelődési ház, nagy cég, étterem, panzió alakított ki bababarát területet, sőt, a kaposvári rendőrség is a sikeres pályázók között volt.

Tegnap délelőtt az ÁNTSZ Zalaegerszegi, Lenti Kistérségi Intézetében adták át a barátságos, minden szükséges kellékkel felszerelt zugot, délután pedig a 200 ezer forintos támogatásból megújult baki védőnői tanácsadóban jártunk. Itt Merthné Egyed Mária védőnő ügyködése nyomán immár pelenkázó és speciális szoptatófotel várja az édesanyákat. A fotel hintázik, tartja a hátat, lábzsámoly is illeszkedik hozzá, ideális terep a szoptatáshoz. Az intimitást függöny biztosítja.

- Rengeteg segítőm volt, a pályázati forrásból futotta a bútorra és a festésre, de a függönyök varrását, a dekorációt az anyukák végezték, a bútort pedig egy asztalos apuka szerelte össze - mondja Merthné Egyed Mária, aki 15 éve teljesít szolgálatot Bakon, s mintegy kétszáz családot gondoz. - Az egész tanácsadó megszépült, az avatásra elhoztam a régi fotókat is, hogy érzékelni lehessen a különbséget. A baki anyukák körében nagyon jó a szoptatási kedv, a 21 csecsemőből 18 kizárólag anyatejen cseperedik, pedig többen közülük már az egyéves kort közelítik - teszi még hozzá. Az avatásra persze eljöttek a legilletékesebbek is, s örömmel vették birtokba a hangulatos helyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!