Hírek

2009.07.31. 02:28

Az ég és föld összeköttetik

Balatongyörök (há) - Az irodalom és a képzőművészet együtt van jelen azon a grafikai kiállításon, amit a Bertha Bulcsu Művelődési Házban tekinthetnek meg az érdeklődők.

Horányi Árpád

Gyulai Líviusz, minden túlzás nélkül káprázatos alkotásai nem csak látnivalóval fogják meg a nézőt: a grafikai munkából az irodalom szellemisége is árad. A látogatók előtt szinte egymásra kacsintanak a társművészetek. Megjelenik Balzac, Mikszáth, Csokonai Dorottyája, Münchausen báró, Villon, Cyrano de Bergerac, a Carmina Burana is, s még hosszan lehet tallózni a színes sorban.

A Kossuth-díjas grafikusművész rengeteg művet illusztrált, munkái ezekről a kapcsolatokról szólnak. Szemadám György festőművész, író a tárlat megnyitóján mondta: - Gyulai Líviusz munkái tartalmilag kötődnek az irodalomhoz, ez kölcsönösen rangot ad a műveknek. Szellemet visz az anyagba, ezáltal összeköti az eget a földdel.

Az alkotótárs a kimunkáltságra, a hagyományos eszközökkel való virtuóz bánásmódra is felhívta a figyelmet.

A társművészetek Gyulai Líviusz mindennapi életében ott vannak. Gondolatait nemcsak képpé formája, hanem olykor rímbe is szedi. A tárlatnyitón ezekből színművész felesége, Vennes Emmi szólaltatott meg párat. Az alkotási készség sokszínűsége filmvásznon is megjelent a kiállítóteremben, Gyulai Líviusz két animációs filmjét levetítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!