Hírek

2009.06.24. 02:26

Városi intézkedések válaszul a válságra

Zalaegerszeg - Gazdaságélénkítő programot fogadott el keddi ülésén az önkormányzat. Az egyhangú döntést a válság országos kezelésével kapcsolatos nézetek ütköztetése előzte meg.

Szabó Judit

A városi gazdaságélénkítő program részeként, de külön napirend keretében szavazta meg a közgyűlés az iparűzési adórendelet módosítását. Eddig azok mentesültek a fizetés alól, akiknek az adóalapja nem érte el az egymillió forintot, jövőre azonban 1,5 millió forintra emelkedik az összeghatár. Az idei évre vonatkozó szabályozás úgy alakul, hogy megmarad az egymillió forintig terjedő mentesség, az azt meghaladó részre pedig 30 százalékos kedvezmény jár a legfeljebb 1,5 millió forintos adóalappal rendelkezőknek. A döntéssel jövőre mintegy négyezer vállalkozó (az összes vállalkozás 56 százaléka) mentesül az adófizetés alól. A közgyűlési többség jelentős lépésnek értékelte az intézkedést, melyet a baloldal is üdvözölt, mégis egyórás, főként a kormányzati válságkezelésről szóló vita előzte meg a határozathozatalt.

Gyutai Csaba (Fidesz) alpolgármester úgy látta: állami gazdaságélénkítő program nincsen, így egyre több önkormányzat gondolja végig, hogy mit tehet a vállalkozások érdekében. Kiss Ferenc (MSZP) szerint azonban létezik kormányzati program, s Zalaegerszeg is profitál belőle, hiszen támogatást nyert az inkubátorház létrehozására. A jobboldali képviselők a Bajnai-kabinet önkormányzatokat érintő intézkedéseit bírálták, Devecserné Óvári Ibolya, az MSZP frakcióvezetője pedig a vita során kiemelte: örömmel támogatja az iparűzési adómentesség kiterjesztését, tény azonban, hogy a város nem több, mint 21 millió forintról, az éves adóbevétel 1 százalékáról mond le a rendeletmódosítással. Gyutai Csaba úgy vélte: a bevételkiesés nagyobb lesz.

Később a teljes városi gazdaságélénkítő programot elfogadta a közgyűlés. A 70 milliós csomagban a közcélú foglalkoztatás és a munkaerőkölcsönzés bővítése, gépipari innovációs központ létrehozása és a befektetésösztönzés élénkítése is szerepel.

A képviselők a továbbiakban díjemelésekről határoztak, beépítették az áfameelést a piaci helypénzekbe, a diákétkeztetés és a tömegközlekedés díjaiba. A Zala Volán az elmúlt évek díjemeléseinek ellenére veszteséggel küzd, mert egyre csökken az utaslétszám. Helyzetének javítására olyan menetrend-módosítást dolgozott ki, amely a járatok szűkítését tartalmazza, s főként a Kertváros közlekedését érinti hátrányosan. Az előterjesztés éppenhogy átcsúszott a közgyűlésen, egy szavazaton múlt az elfogadása. A menetrendváltozás mindenesetre a tervezettnél később, augusztus végén lép életbe, s még módosulhat, az egyeztetések ugyanis folytatódnak.

A testület módosította a költségvetést, a főösszeg kétmilliárd forinttal nőtt. Dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: a büdzsé helyzete a megszorítások miatt továbbra is kedvezőtlen, így elhalasztják a Kosztolányi utca kétirányúsítását, de megvalósul a Göcseji és Mártírok út csomópontjának átépítése és a déli összekötő út korrekciója. Devecserné Óvári Ibolya arra figyelmeztetett, hogy a hiány túl nagy, beavatkozásokra van szükség. A Fidesz-frakció is így látja, s dolgoznak az ügyön, hallottuk dr. Tóth László frakcióvezetőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!