Hírek

2009.06.22. 02:29

Kortársak segítői

Balatongyörök - Több, mint harminc középiskolás fiatal vett részt a kortárs segítők idei nyári táborában. A balatongyöröki hét napnak az egerszegi rendőrkapitányság és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum volt a házigazdája.

Temesi Hilda

A tábort először 1998-ban szervezte meg a zalaegerszegi Kortárs segítő Egyesület. Az idők folyamán a számítások szerint legalább 350 fiatal fordult meg a különböző helyszíneken lebonyolított együttléteken, s tudott meg sokat drogokról, bűnökről, veszélyekről - illetve az ezek elhárításában közreműködő hivatalosságokról.

- A kortárs segítés mozgalma azon az alapvetésen nyugszik, hogy a fiatalok sokkal könnyebben és jobban elfogadnak támogatást és figyelmeztetést a hasonszőrű gyerekektől; ha problémájuk van, szívesebben fordulnak osztály-, vagy iskolatárshoz, mint felnőtthöz - kezdte Major Zsolt alezredes, a Zala-megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. - Ehhez igyekszünk hálózatot kiépíteni olyan fiatalokból, akik a foglalkozások során megismerik a hivatásos segítőket, kapcsolatba kerülnek ifjúságvédelmis pedagógusokkal, s birtokába jutnak minden fontos ismeretnek, amellyel valóban segíteni tudnak bajba került társaikon. A képzések az egyesületben egész évben zajlanak, a júniusi táborban pedig mindig igyekszünk némi pluszt adni a legjobbaknak.

Major Zsolt szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kortárs segítőkből más gondolkodású felnőttek válnak. Akik ismerve a bűnmegelőzés fontosságát megtesznek minden elvárhatót például értékeik védelmében; illetve ugyanezért odafigyelnek embertársaikra, a környezetükben élő magányos idősekre; és akik erre nevelik gyerekeiket is.

- Néhai kortárs segítők vannak már igazságügyi és rendészeti pályán, de jó páran szociális szakterületen is - vette számba az alezredes. - Örülünk ennek is, bár nem volt cél, amikor annak idején elkezdtük a munkát. Bőven megelégszünk azzal is, ha a bajba jutott fiatalok a hétköznapokban megfelelő segítséghez jutnak baráti körben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!