Hírek

2009.06.13. 02:29

Az egészségügy és az oktatás áll a központban

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Közgyűlés a tegnapi ülésén egyebek mellett tárgyalt az önkormányzat 2009-2010-es évre szóló beruházási tervéről és döntött szakképzési ösztöndíj bevezetéséről is.

Péter Gyöngyi

Intézményvezetői pályázatok ugyancsak terítékre kerültek a tegnapi, Megyeházán tartott összejövetelen. Az egybegyűltek zárt ülésen határoztak a lenti Lámfalussy Sándor Szakközépiskola és Szakiskola vezetői posztjáról, az igazgató a jövőben is Tótiván Endre lesz. A Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatói teendőinek ellátásával 2009. július 1-jétől 2014. június 30-ig Konczér Katalint bízták meg.

Terítékre került a Zala Megyei Önkormányzat 2009-2010-re szóló, az uniós pályázati kiírások figyelembevételével készített beruházási terve is, melyről az ülés után tartott sajtótájékoztatóján a közgyűlés elnöke, Manninger Jenő részletesen beszámolt. Hangsúlyozta: miként korábban, úgy most is az egészségügy és az oktatás áll a fejlesztések középpontjában.

A tervezett összeg nagyobb hányadát, mintegy 430 millió forintot a Zala Megyei Kórház pályázatainak önrészéhez biztosítják.

A közgyűlés két olyan saját beruházási célt is megfogalmazott, mely pályázati rendszerben nem valósítható meg. Lentiben a Vörösmarty általános iskola tornatermét alakítják át, a sportcentrumot, mely szabványos kézilabdapályát is magába foglal, az intézmény tanulói közösen használják majd a Gönczi-gimnázium diákjaival. Keszthelyen a Csány-Szendrey ÁMK területén tanuszodát építtetnek, az Asbóth térségi középiskola udvari sportpályáját műfüves burkolattal, világítással látják el. E centrumot is közös használatra szánják. A lenti beruházás tervezett összege 200 millió, a keszthelyi 270 millió forint. A létesítmények üzemeltetését a települési önkormányzatokkal közös szerződésben szabályozzák majd.

A volt letenyei iskola és a zalaszentgróti Béri Balogh Ádám tagintézmény volt kollégiumának átalakításával alacsony kategóriájú szálláshelyet hoznának létre. Pályázati kiírásra várnak, de mindenképpen cél, hogy hasznosítsák a két jó állapotú épületet.

Más egészségügyi, oktatási épületek kapcsán energetikai korszerűsítésre, akadálymentesítésre adtak be pályázatot.

Döntöttek arról is, hogy támogatják ösztöndíj alapítását a szakképzés megtartása, erősítése érdekében a megyei fenntartású intézményeknél. Az ösztöndíjat 2010 szeptemberétől vezetnék be. Elfogadták a Zala Megyei Önkormányzat Közoktatási, Feladatellátási, Intézményhálózat Működtetési és Fejlesztési tervét is.

Az Ifjúsági Cselekvési Tervben megfogalmazott feladatok végrehajtásáról szóló beszámoló kapcsán Góra Balázs frakcióvezető (MSZP) elmondta, pozitívnak értékelik. Fontosnak tartják, hogy néha ifjúsági ügyek is a közgyűlés elé kerüljenek. Kérdésére, hogy a pécsi önkormányzat valóban felmondja-e a Szántó Kovács utcai kollégiumi férőhelyeket, mely 50 zalai fiatalt érintene, a főjegyző, Schifter Rózsa úgy válaszolt, abban a formában, amint azt a pécsiek tették volna, nem tehetik meg.

Balogh Miklós frakcióvezető helyettes (MSZP) az áramkimaradás miatti kárenyhítések kapcsán lapunknak elmondta, pédamutató a kormány és a megye együttműködése. Utalt rá, az eredményességért sokat tett a közgyűlés elnöke, és dr. Molnár Csaba miniszter, hiszen annak idején el is látogatott Zalába.

Végül kitért rá, a frakció is készül az 1000 éves megye ünnepségére, tagjai számára is fontosak a hagyományok. Az évforduló közelebb hozza egymáshoz a megye politikusait, s örülnek, hogy az ünnep kapcsán a közgyűlés elnöke Deák Ferenc szellemiségét követi a politikában: Deák meglátta az embert politikai ellenfeleiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!