Hírek

2009.06.12. 02:27

A nyáron Őrtilosnál táboroznak majd

Zalaegerszeg (va) - A norvég kormány által biztosított pályázati forrás adja az anyagi alapot ahhoz az egyéves környezeti nevelési programhoz, amit a Domberdő Természetvédelmi Egyesület két családok átmeneti otthonában is bonyolít.

Varga Andor

A megyeszékhelyi civil szervezet a Vöröskereszttel partnerségben viszi a programot Zalaegerszegen és Nagykanizsán, összesen mintegy harminc, 6-12 éves gyerekkel. A lurkók kéthetente találkoznak az egyesület szakértőivel, az élővilágról, a természetvédelemről, az értékekről, a rájuk leselkedő veszélyekről és védelmükről szóló előadásokat hallgatnak meg, illetve havonta egyszer részt vehetnek kiránduláson is (legutóbb a Kis-Balatonon barangolt a csapat), ahol a megszerzett ismereteket gyakorlati tapasztalatokkal is kiegészíthetik.

- A pályázati kiírás kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek környezeti neveléséről szólt, így akadtunk rá a megye két családok átmeneti ottonára, ahol krízishelyzetbe került felnőttek és gyerekek vészelhetnek át hosszabb-rövidebb időt - részletezte Bogár István, a Domberdő elnöke. - Ebből több nehézség is következik: részint a csapat kor szempontjából rendkívül vegyes, nehéz mindenki számára érdekes és hasznos információkat nyújtani; másrészt a gyerekek általában - és szerencsére - nem maradnak sokáig az intézményben, megoldódik az a bizonyos élethelyzet, s újra saját otthonukba kerülnek. Ám eddig meg tudtuk oldani mindkét problémát, arra is van lehetőség, hogy az érdeklődő gyerekek hazakerülésük után is részt vegyenek a munkában.

A program - a kirándulásokkal és a nyári, őrtilosi, egyhetes erdei iskolával együtt - ingyenes a gyerekeknek, akikkel a domberdősöknek jók a tapasztalataik. Bogár István azt mondta: a kicsik nyitottak, érdeklődők, nagy élmény nekik a program - mely a most futó pályázat keretében az év végéig tart, de már keresik a folytatás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!