Hírek

2009.05.22. 02:29

Templom, térrel

Tekenye - Pénzhiány miatt néhány éve félbemaradt a zalaszentgróti városrész templomának felújítása. A munka pályázati nyereménynek köszönhetően nemrég újraindulhatott.

Sámel József

Beázása, egyre lepusztultabb, romosabb állapota miatt nem várhatott tovább a rekonstrukció, a település lelkes lakossága pár esztendeje gyűjtést szervezett a munkálatokra. Pénzügyi segítséget kaptak a várostól és a megyétől is. A tetőszerkezet és az épület nagy részét sikerült is felújítani, a toronyra azonban már nem jutott a pénzből. Sikerült megerősíteni a templom melletti támfal egy szakaszát is, ám a befejezésig e téren sem jutottak el.

- A munkát mindenképpen folytatni szerettük volna, hiszen az épület jelentős része kimaradt a rekonstrukcióból, ezért pályáztunk. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Zalaszentgrót 19,9 forint támogatást nyert a városrész katolikus templomának felújítására, a domb támfalának kivitelezésére, valamint parkolóhelyek és feljárat kialakítására - foglalta össze Tarsoly Róbert, a részönkormányzat vezetője a pályázat tartalmát. - A támogatás a műemlék jellegű épület felújítása mellett lehetővé teszi, hogy helyi, közösségi funkciókkal rendelkező közteret alakítsunk ki, s egyben sokkal szebbé, gondozottabbá válik Tekenye központja. A Mária Terézia korában épült templom mellett veszélyes a támfal, mely megakadályozza a partoldal leomlását.

Az épületet két irányból lehet megközelíteni, de a feljárók alig használható állapotúak. A munkálatok során negyven méter hosszú gyalogos- és nyolcvan méter hosszú gépkocsifeljárót alakítanak ki. A tervezett parkosítási munkáknak köszönhetően háromszáz négyzetméteres pihenőpark és száznegyven négyzetméteres autóparkoló készül. Mindez eddig nagyon hiányzott. Mint Tarsoly Róbert elmondta, a terület központjában Szent István-szobrot helyeznek el.

- Az eddig kihasználatlan, csodálatos panorámával rendelkező hely a munkálatok elvégzése után a városrész kulturális és szabadidős központjává válhat, ahol lehetőség nyílik rendezvények, ünnepségek lebonyolítására. Mindez a remények szerint Tekenye turisztikai vonzerejét is növeli majd.

A beruházás december közepére fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!