Hírek

2009.05.06. 09:02

A nap melegét hasznosítják

Nova (gyf) - Bár közel három éve üzemel már, mégis tegnap tartották a Csicsergő Szabadidőközpont avatását. Az ünnepi rendezvény apropóját az új energiaközpont kialakítása jelentette.

Gyuricza Ferenc

A 140 szálláshellyel rendelkező Csicsergő Szabadidőközpont hazánk egyik legmodernebb ifjúsági tábora és családi üdülője, ahol az elmúlt évben a vendégéjszakák száma meghaladta a tízezret. A szolgáltatások minőségének emelésére és az üzemeltetés gazdaságosabbá tételére az idén - közel 11 millió forintos beruházás révén - egy új energiaközpontot alakítottak ki a komplexumban, így a használati melegvíz-ellátást a jövőben napkollektorok segítségével biztosítják.

Erről a tegnapi átadás keretében a szabadidőközpontot üzemeltető Nova Tábor Kft. ügyvezetője, Ruzsics Milán szólt, aki azt is hozzátette, hogy az említett összeg 50 százalékát egy sikeres pályázat révén az Európai Unió biztosította.

A 25, összesen 50 négyzetméter felületet alkotó kollektornak köszönhetően a gáz felhasználása jócskán lecsökken - a melegvíz-igény mintegy 75 százaléka fedezhető megújuló energia révén -, ez a gazdaságos üzemeltetés mellett a környezetvédelem miatt is fontos, mivel az épület széndioxid-kibocsátása éves szinten 680 kilogrammal lesz kevesebb.

Az ünnepségen Nógrádi László országgyűlési képviselő a környezettudatos szemlélet kialakításának fontosságáról szólt. Mint mondotta, a jövő egyik záloga az alternatív energetikai rendszerek elterjedése -, de arról is beszélt, hogy Zala egyik legfőbb turisztikai vonzerejét az érintetlen természet jelenti, s Nován most mindkettő érvényesül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!