Hírek

2009.04.21. 05:40

Továbbra is a szemét nyomában

Megyei körkép - Környezetvédelmi akciónk első kézzelfogható eredményeként közmunkások láttak neki egy szemetes zöldterület kipucolásának. Újabb lerakókról is érkeztek azonban jelzések.

Zalai Hírlap

Rövid időn belül eltűnik a szemét a zalaszentgróti kerékpárút menti területről. Az önkormányzat a lapunkban nemrég megjelent panaszra reagálva beindította tegnap a takarítást. A szemétszedés - mint megtudtuk - tervbe volt véve, a feladat szerepelt a közcélú munkások foglalkoztatásáról készített ütemtervben.

Varga Ferenc, a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője elmondta: a munkások a takarításon kívül az aszfalt szélét felverő gazt is eltávolítják, s a következő napokban, hetekben füvet nyírnak, valamint megnyesik a fákat és bokrokat.



A zalaszentgróti kerékpárút mellett hétfőnmegkezdődött a szemétszedés. Olvasónk hívta fel a figyelmet az itteni állapotokra
Fotó: Sámel József

Időközben újabb észrevétel érkezett a kisvárosból, mégpedig a kisszentgróti részből. Fodor Mária több száz méteren elterülő szemétrengetegről küldött felvételeket. Varga Ferenc a fotósorozatra reagálva tudatta: a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően az egész település megtisztul, a belvárostól a részönkormányzati területekig, hamarosan tehát sor kerül a kisszentgróti részen talált hulladék eltakarítására is.

- Bízunk benne, hogy a szemétszedés után nem kerülnek újabb kupacok a szabadba, az érintettek átértékelik a környezet tisztaságával kapcsolatos álláspontjukat - tette hozzá az osztályvezető.

A környezetvédelmi akciónkra napokban küldött felvételek közül talán a csurgópusztai illegális lerakóról készültek a legmegdöbbentőbbek. A fotókat dr. Mesterházy István készítette a 74-es főút barnakpusztai elágazásától nem messze, az út túloldalán. A terület Söjtörhöz tartozik. Tegnap Baksa István polgármesterrel néztük végig az erdő szélén hosszan elszórt szeméthalmokat, a hatalmas üvegtáblákat, bútorokat, matracokat, gyerekjátékokat és az elmaradhatatlan autóroncs-darabokat.



Söjtör polgármestere, Baksa István megnézte a csurgópusztai településrészen talált illegális lerakót
Fotó: Katona Tibor

- Ezt a lerakót most látom először, nem tudtam róla - jelezte Baksa István. - Söjtör területén azonban több is van, folyamatosan küzdünk a felszámolásukkal. A legnagyobb rekultivációja elkezdődik a napokban a Zalaispa- program keretében.

A polgármester elmondta, ügyelnek rá, hogy a rekultiválandó lerakóra már ne vigyenek szemetet, mégis megteszik. Egyiküket azonban sikerült elcsípni, a zsákban hagyott levél és recept alapján.

- Rendőri segítséget kértem, de hivatalosan nem foglalkoztak az üggyel, mert nem veszélyes hulladékról volt szó. A rendőr azonban felkereste a szemetelőt, és hazavitette vele a lerakón hagyott zsákot.

A csurgópusztai szemét gazdájára nem derült fény, de a terület tulajdonosát azonosította a polgármester. A budapesti Mikon Mérnöki Kft.-vel és a szigetszentmiklósi magánszemélyekkel szemben haladéktalanul intézkednek.

Kisebb árokparti szemétkupacokat több helyen, Németfalu határában is találtak olvasóink. Horváth Zoltán jelzésére Galambos László polgármester közölte, a falubeliekre nem jellemző a szemetelés, az átmenő forgalomból azonban adódnak ilyen problémák. Az árokparti szemetet mindenesetre összeszedeti a közmunkásokkal. A Németfalu és Csonkahegyhát közötti úton két hete szervezett szemétszedést, az a szakasz most tiszta, tájékoztatott.

Zalaegerszegről is kaptunk jó hírt: az egykori munkásőr lőtéren talált hulladékot már eltakaríttatta az önkormányzat. A látvány bizonyára nemcsak olvasónkat zavarta, aki fotót küldött róla lapunknak.

Levéláradat
A napokban minden eddiginél több e-mail érkezett környezetvédelmi felhívásunkra. Olvasóink a megye számos pontjáról küldtek fotót illegális hulladéklerakókról. Akciónk eddigi tapasztalatai azt mutatják, az önkormányzatok sok esetben nem is tudnak a szeméttelepekről, csak a legnagyobbakról, s ha tudnak is, előfordul, hogy évekig elnézik a létezésüket, legfeljebb egy felszólítást küldenek a tulajdonosoknak. Reméljük, lesz változás; az Önök által jelzett telepek sorsára visszatérünk. 

Nyitott szemmel járva 
Továbbra is várjuk olvasóink leveleit és fotóit a [email protected] e-mail címre az illegális hulladéklerakókról, az eldobált szemétről. Jelzéseik alapján megkeressük az illetékes hatóságot, hogy intézkedhessen az ügyben. Szeretnénk, ha a zöldterületek, az erdei utak és az árokpartok megtisztulnának, ha az emberek oda tennék a szemetet, ahová való: a kukába, a szelektív gyűjtőedénybe, a hulladékudvarba. Akciónk végén egy fűnyírót sorsolunk ki a fotót beküldők között. 


Szerzők: Sámel József, Szabó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!