Hírek

2009.04.16. 14:00

Kultúrával a turizmusért - Tavaszi Balaton7-től a főszezoni Zalai Borcégérig

ZH - 2009 Magyarországon a kulturális turizmus éve. A Kultúra Magyar Városa címmel is kitüntetett Balaton fővárosa ehhez méltóan készül a szezonra.

Horányi Árpád

Négy évszak jegyében indult az a kínálat, amivel a város kulturális életét szervező Goldmark Károly Művelődési Központ előállt.

- Olyan műsorkínálattal igyekszünk szolgálni, amely a gyermekektől az idős korosztályig választékot nyújt a könnyed, szórakoztató rendezvényektől az ismeretterjesztő programokig, felölelve a zenét, a képzőművészetet, a színházat - említette összefoglalóan elöljáróban Csengei Ágota, a városi művelődési intézmény igazgatója.

Zömében még nagyobb hangsúlyt kapnak a turisztikai kínálati palettán már ismert, vonzerőt is jelentő rendezvények, s lesznek az újdonságok varázsával ható, érdeklődést felkeltő kezdeményezések. A muzsika hangjaival a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar jubileumot ünnepel idén: a Balaton Színházban április 18-án tartják 15 éves születésnapi gálakoncertjüket.

- Már a tavaszi rendezvényeink is olyanok, amikkel igyekszünk az igényesség felé terelni az érdeklődést - folytatta az igazgató - A kulturális turizmus éve egybevág azzal, hogy 2009 a családok éve is, fontos célunk, hogy ez a kulturális kínálatban is jelenjen meg. Ezek az események elkezdődtek a húsvéti programokkal, benne népszokások felelevenítésével. Május közepétől, a születés hete jegyében lesznek új keletű rendezvényeink. Szervezünk természetbarát zöld napokat, kiállítások, zenés rendezvények kínálatával veszünk részt majd a nyári Múzeumok éjszakája hagyományainak ápolásában. Vetélkedőkkel, folklór műsorokkal színesítjük a programjainkat az ezer éves Zala megye történelmi évfordulójára való megemlékezésekhez kapcsolódva.

Tallózva az események közt emelte ki Csengei Ágota a Balaton7 eseményeit, mely az első összefüggő nagy sorozat lesz, az új névvel illetett program a korábbi Balaton Fesztivál helyébe lép. Május 14-16 között három fejezetben jelenik meg a kulturális kínálat: a szépkorúak napján Koós János, az azt követő ifjúsági napon Katus Attila lesz a vendég sokan másokkal, majd szabadéri programokkal nemzetközi családnap zárja a Balaton7-et. 

Több helyszínen kínál majd színes programokat a június 6-i város napja. Első ízben rendezik a Kukorica Jancsi Fesztivált július 11-12-én, ami családi jellegű szórakoztatást kínál.

Keszthely borünnepe, az idén XVII. Zala Borcégér a főszezon hagyományos nagy rendezvénye lesz augusztus 5-9 között: benne néptánc szerda, jazz csütörtök, operett péntek, világzenei szombat és country vasárnap. A nagy rendezvényeket összekötő események naponta gondoskodnak a szórakoztatásról a Balaton-parton a zenepaviloni koncertektől a belvárosi Jó estét nyár című színes esti produkciókig. 

A Georgikon Majormúzeum Szent György napján tart nyitóünnepséget, új kiállítási látnivalókkal. 

Az idén jubiláló, X. Keszthelyi Nyári Játékok kastélyparki szabadtéri színházi programja keretében a Fekete Péter című zenés darabot hozza a városba a budapesti Centrál Színház július 23-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!