Hírek

2009.04.24. 06:29

Illegális plakátok

Zalaegerszeg - Átvizsgálta a városba kirakott óriásplakátokat az önkormányzat abból a szempontból, hogy szabályos-e az elhelyezésük. Az építéshatósági osztály több tucat hirdetőberendezést elbontatott az elmúlt két évben.

Szabó Judit

Bármerről közelítjük meg Zalaegerszeget, reklámok vonják magukra a figyelmünket. Az óriásplakátok száma látványosan emelkedett az elmúlt években, a piacot uraló fővárosi cégek ugyanakkor sokszor figyelmen kívül hagyták a reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó szabályokat. Az építéshatóság 2007-ben indította el a multiplakátok átfogó vizsgálatát, de még ma is vannak lezáratlan ügyek. Az eddigi tapasztalatokról Takácsné Czukker Szilvia építéshatósági osztályvezető számolt be.

- A vizsgálatot Andráshidán kezdtük, ahol 46 óriásplakátból tizenhármat bontattunk el különböző okokból, például azért, mert nem feleltek meg a reklámsűrűségi előírásoknak, veszélyeztették a közlekedés biztonságát, vagy az építtető utólag sem szerezte be az ingatlantulajdonos hozzájárulását a reklámhordozó fennmaradásához - mondta az osztályvezető.



Erre a Zrínyi úti táblára sem kért engedélyt a cég, amely megállapodott az elhelyezésérôl az ingatlan tulajdonosával. Az építéshatóság a hirdetôberendezés elbontására kötelezte a vállalkozást
Fotó: Pezzetta Umberto

Andráshidán a fővárosi cégek mellett 2007 májusában egy pécsi építtető is felbukkant, aki egyetlen hirdetés elhelyezéséhez sem kért építési engedélyt. A hatóság az építmények elbontására kötelezte azokat a reklámozókat, akik nem tudták szabályossá tenni a hirdetőfelületeiket. Akik azonban legalizálták a plakátokat, továbbra is fenntarthatták a reklámhordozókat, de korábbi mulasztásukért bírságot kellett fizetniük. Egy-egy tábla után átlagosan 240 ezer forintos büntetést szabott ki az építéshatóság, amely a város egész területén lefolytatta az ellenőrzést.

- Városszerte háromszáz telken vizsgáltuk a hirdetéseket, s mindössze százhatvan helyszínről állapítottuk meg, hogy az ott látható reklámtáblát szabályosan helyezték el - összegezte Takácsné Czukker Szilvia. - Két év alatt harminc építményt bontattunk el, negyven szabálytalan hirdetőtábla esetében viszont elévülés miatt nem tudtunk intézkedni. A többi ügy még folyamatban van. A reklámozók nagy része megfellebbezte a döntéseinket, érzékelhetően azért, hogy minél későbbre tolódjon a reklámtábla bontási kötelezettsége, azonban az államigazgatási hivatal, illetve a bíróság helybenhagyta hatóságunk döntéseit.

Az építéshatóság célul tűzte ki, hogy digitális térképet készít az óriásplakátokról, hogy naprakészen követhesse a változásokat, s minél előbb intézkedhessen, ha szabálytalanságot észlel.

Előkertbe tilos
Bő egy éve már nem szabad óriásplakátot tenni a családi házas telkek előkertjébe. Ennek következtében főként közterületekre kerülnek a hirdetések, ami azért előnyös az önkormányzatnak, mert nagyobb hatást gyakorolhat a reklámtáblák elhelyezésére, s a város kasszáját gyarapítják a területhasználatból származó bevételek. A multiplakátok kihelyezésének fő szabályai nem változtak: továbbra is építési engedélykötelesek, 50 méterenként egy darab állítható az utak szélére, a 6 négyzetméternél kisebbek között pedig legalább 25 méter távolságot kell tartani. A tartószerkezetek állagmegóvása és felújítása a hirdetőberendezés tulajdonosának kötelessége.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!