Hírek

2009.03.25. 08:28

Zagytérből sétány a Balaton partján

Balatongyörök, Keszthely - A Balaton-part zalai szakasza teljes hosszában végigsétálhatóvá válik, ha a települések végre tulajdonba kapják a zagytereket. Erre nemrég ígéretet kaptak két minisztériumtól is.

Sámel József

A sétány megépíthetősége nem az egyetlen eredménye lenne a vízügyhöz tartozó, jelenleg gondozatlan, összesen százhektárnyi terület tulajdonosváltásának. Az érintett négy önkormányzat beruházásokban is gondolkodhatna. Balatongyörökön ötven hektár sorsa a tét, Kiss László Tibor polgármester óriási lehetőséget lát az egykori zagyterek hasznosításában.

- A parti sétány létrehozásában teljes az egyetértés a négy zalai balatoni település között. Községünkben azonban a rekultivációt követően - a természetes élőhelyek megtartásával - vitorláskikötőt is szeretnénk építeni a területen - tette hozzá. - A tervek elkészültek, befektető is lenne, csupán a tulajdonba adáshoz szükséges döntésekre várunk. 



Kész tervekkel várják a döntést. Alexy Rezső tervező és Kiss László Tibor polgármester a györöki parton
Fotó: Sámel József

A települések hosszú küzdelem után jutottak idáig, az ügyet a Balatoni Szövetség is felkarolta. A környezetvédelmi, illetve az önkormányzati miniszter nemrég már ígéretet tett, hogy engedélyezi a tulajdonba adást, s várhatóan a kancelláriaminiszter is rábólint a kérésre.

Gyenesdiáson türelmetlenül várják a változást, ami érthető, hiszen részletes tervekkel rendelkeznek a 17 hektáros terület hasznosítására.

- A terület visszavételét már a 90-es évek elején kezdeményezte a település - mondta Gál Lajos polgármester. - Ez - noha az ügy a bíróságot is megjárta - nem sikerült, reméljük most az összefogással igen. A sétány mellett természetközeli tanösvényeket, kalandparkot, s egyéb létesítményeket tervezünk a zagyterek helyére.

Kétszáz férőhelyes csónakkikötő kialakítása, strandfejlesztés szerepel egyebek között a vonyarcvashegyi tervekben. Ehhez azonban feltétlenül szükségük lenne a harminchektárnyi területre. Seffer József polgármester azt mondja, az elképzeléseik már rég megvalósultak volna, ha rendezik a tulajdonosi viszonyokat.

- Már az is felvetődött, hogy a fejlesztések érdekében adják bérbe a területet. Ez sem sikerült. Egyszerűen nem tudunk érdemben lépni - fogalmazott.

Keszthely területén négy zagykazetta található, ám a helyzet speciális, mivel azok közé több kisebb ingatlan is ékelődik.

- Összesen harminckilenc ingatlant kérünk vissza, ha ezeket tulajdonba kapjuk, végre rendezhetjük a hét kilométeres part menti sávot - mondta Ruzsics Ferenc polgármester. - A területen ligeteket, parkokat szeretnénk kialakítani, természetesen a Balatongyörökig vezető sétánnyal, ami kuriózum lenne a Balaton partján.


Gazdátlanul, gondozatlanul
A Balatonból kikotort iszapot több éven át a part mentén elkülönített területeken helyezték el. A zagytereket feltöltésük után több évre ki kell vonni a hasznosításból, hiszen az iszap 70-80 százaléka víz, ami közel két év alatt párolog el. A területek már évekkel ezelőtt alkalmassá váltak a hasznosításra, ám ez elmaradt. Az 1974-ben kijelölt lerakók és levezető csatornák mára gazdátlan és gondozatlan területekké, amolyan szeméttelepekké váltak. Noha a települések területén találhatóak, az önkormányzatok nem tisztíthatják, rendezhetik, hasznosíthatják a zagytereket, mivel a tulajdonjogukkal nem rendelkeznek. A Balaton-törvény tovább bonyolította a dolgot, a tulajdonlásról való döntés joga három minisztériumhoz került. Két tárcavezető már megtette ígéretét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!