Hírek

2008.07.07. 02:29

Házakat adott ajándékba

Pókaszepetk - Két lakóházas ingatlant ajándékozott Emi néni a pókaszepetki Szent Marcella Idősek Otthona 27 éves vezetőjének, Takács Ferencnek. Szintén az igazgató felügyelete alá került a 78 éves nő két, közel ötmillió forintot rejtő takarékbetétkönyve.

MTI

A történet röviden ennyi. Próbáltuk Emi nénit megkérdezni, mi vezette a nagylelkű gesztusra, ám nem kaptunk tőle értelmezhető választ. Nem érkezett tőle felelet arra sem, hogy mi módon történt a szerződés aláírása. A faluban érdeklődésünkre többen elmondták, testvére halála óta egyedül élt az idős asszony és épp rohamosan romló fizikai, szellemi állapota miatt került az otthonba annak megnyitásakor, 2006 nyarán. Hat éve jobb oldali agyi infarktuson esett át, ami után neurológiai kezelést kapott. Azóta rendszeresen gyógyszerre és mások gondoskodására szorult, a valóságban mind nehezebben tájékozódott. Egyik rokona és egyben leendő örököse, a keresztlánya a szomszédos településen él, ő látogatta néha. Tavaly nyár végén, ősz elején ez a hozzátartozója kereste.

Kölcsönt szeretett volna kérni tőle a középkorú asszony, aki elmondta, Emi néni megértette a kérését és hajlott is rá, hogy segítsen. Ezért a következő alkalommal már ügyvéddel érkezett az otthonba, hogy a szükséges papírokat elkészítsék. De erre nem került sor, mert Takács Ferenc igazgató kijelentette: a néni nincs abban a szellemi állapotban, hogy ilyen megállapodásról dönthessen, bármit aláírjon.

- A hangnem nem volt épp túlzottan udvarias, de én elfogadtam, amit mondott, ezért eljöttünk - idézte az asszony.

Annál nagyobb lett a meglepetése, amikor értesült róla, hogy Emi néni idén tavasszal - ügyvédi közreműködéssel - elajándékozta ingatlanvagyonát. Érthető volt a csodálkozása, hiszen az igazgató előtte kétségbe vonta Emi néni értelmi állapotát. Ráadásul az idős nő tavaly november közepén újabb agyi érkatasztrófán esett át, s agylágyulása valószínűleg nem javított állapotán.

A fejleményről nem tájékoztatta az igazgató a rokont, de a szerződés így is kitudódott, mert a két, közel ötmillió forint értékű ingatlan átírásáról a földhivatal értesítést küldött Emi néninek, aki az egyik gondozót kérte meg, olvassa el, mi is áll a levélben. A betű szerint március 18-án ajándékozás címén bejegyezték az új tulajdonost, Takács Ferencet. Szóbeszéd indult ezután arról is, hogy Emi néni a takarékbetétkönyveit végrendeletében az otthon vezetőjére hagyta.

A hír április végén jutott el az önkormányzathoz, ahol kérésünkre Tóth András polgármester és Srágli Miklós körjegyző adott felvilágosítást.

- Azonnal tájékozódtunk az intézményben, ahol kiderült, Emi néni két, több mint 4 millió forintot rejtő, letétbe helyezett takarékbetétkönyve is hiányzik a széfből - idézték fel. - Arról viszont nem találtunk dokumentumot, hogy ki vette fel azokat. Ezek után a rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk, az igazgatóval szemben pedig, munkaköréből való felfüggesztése mellett fegyelmi eljárást indítottunk, valamint kezdeményeztük Emi néni gondnokság alá helyezését - szedték sorba a lépéseket.

Mint elmondták, pár héttel később Takács Ferenc bemutatott egy elismervényt, amely szerint Emi néni átvette tőle a takarékbetétkönyveket. Orvosi papírok is előkerültek, ezek szerint az igazgató kérésére a háziorvos idén februárban felmérte a gondozottak egészségügyi állapotát. Emi néni papírját fénymásolatban adta át az otthonvezető, eredetije ugyanis már az ügyvédjénél van...

Lépést tett gyámhivatal megyei hivatalvezetője, dr. Tőke Alajos is, amikor értesült az esetről. Rendőrséghez fordult és egyben általános ellenőrzést rendelt el az otthonnál, amelynek működése amúgy is távol áll az ideálistól.

- Ellenőrzéseinkkor rossz tapasztalatokat szereztünk, gyakorlatilag nem találtunk olyan pontot, amely megfelelt volna az előírásoknak - fogalmazott erről a hivatalvezető.

A fenntartó önkormányzat feje azonban más miatt is fájhat. Az egykor volt tekepálya átépítésével kialakított 10 fős otthon fenntartása ugyanis évente közel 15 millió forinttal terheli meg a község - más településekkel közös intézmények nélkül - 65 millió forintra tehető költségvetését. A rentábilis működéshez azonban 25-30 személyes otthonra lenne szükség. A bővítésre többször is pályázott az önkormányzat, eddig eredmény nélkül, ezért az ellátási rendszer átalakításán gondolkodnak, és szóba került már a bentlakásos gondozóház kiváltása is - tudtuk meg Tóth Andrástól.

A 2006 nyarán megnyílt Szent Marcella otthon élére három jelentkezőből választották ki annak idején Takács Ferencet, aki győri munkahelyét váltotta pókaszepetkire. Ezzel közelebb került lakóhelyéhez, Kisbucsához is, ahol az év őszén öt jelölt közül megválasztották a település polgármesterének. Természetesen kíváncsiak lettünk volna az ő véleményére is, ám Takács Ferenc az ügyvédjével való konzultációt követően nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, az ügy jelen szakaszában korainak tartja a nyilvánosságot és nem járul hozzá a cikk elkészítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!