Hírek

2008.05.06. 02:29

Közösségek háza

Balatongyörök (sj) - Pünkösdkor avatják a falu felújított plébániáját, mely ezután Jüngling Zoltán nevét felvéve közösségi házként működik majd, s kiállításoknak is helyet ad.A ház értékes régi berendezéseit is felújítják, s ott kap helyet a községi turisztikai iroda is

Sámel József

- Sokat foglalkoztatott bennünket a rekonstrukció gondolata, míg végül pályázati segítséggel sikerült nyugvópontra jutnunk az 1930-as években Jüngling Zoltán plébános által emeltetett, lepusztult állapotba került épület sorsát illetően - fogalmazott Kiss László Tibor, Balatongyörök polgármestere, hozzátéve: Deák Ákos helyi plébánossal és a Veszprémi Érsekséggel sikerült megegyezniük, hogy közös erővel végzik el a felújítási munkálatokat. Az önkormányzat a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán tízmillió forintot nyert. Az Országos Területfejlesztési Hivatal azonban csak úgy biztosította az összeget, ha a rekonstrukció teljes egészében megvalósul. Azért, hogy az addig végzett munka nehogy kárba vesszen, az önkormányzat és az egyházközség egyaránt nyolcmillió forintot biztosított a folytatásra. Ez azonban még mindig nem volt elég, az önkormányzat - azután, hogy az egyházközség tulajdonába adta az épület melletti 2000 négyzetméteres területet - 19 millió forintot biztosított a további munkálatokra.

Megkapta a falu a pályázati tízmilliót is.

- Teljes tetőcsere, szigetelés, kívül-belül teljes tatarozás történt - folytatta a polgármester. - Nagy öröm számukra, hogy a patinás épület megújult, de főként az, hogy funkciót kap. A közösségi helyet, előadótermeket alakítottunk ki, egyháztörténeti kiállítás, valamint falumúzeum is nyílik. Az épületben régről számos értékes egyházi darab maradt. A falumúzeum mindig vágya volt a lakosságnak, most, hogy lesz alkalmas hely, megnyílhat a tárlat.

Az épület régi berendezéseit, kályháit is felállítják, a házba költözik a községi turisztikai iroda is. Nem marad funkció nélkül a hatalmas udvar sem, ott a későbbiekben parkot, játszóteret szeretnének létrehozni. A környező terep rendezése már meg is kezdődött, összesen mintegy 3,5 millió forint ráfordításával parkosítanak, játszóteret alakítanak ki és kemencét építenek a területen.

Ezek is érdekelhetik