Hírek

2007.10.11. 02:28

Pannon tudomány

Nagykanizsa (va) - Harmadszor gyűltek tegnap a városba, a veszprémi Pannon Egyetem telephelyére a Dunántúl tu- dós elméi, hogy a Pannon Tudományos Napon bemutassák a nyilvánosságnak legfrissebb kutatási eredményeiket.

Varga Andor

A tudományos nap vendége volt Hámori József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, aki méltatta a kezdeményezést, illetve az MTA-val kapcsolatos változásokról beszélt. Törvénymódosítás nyomán az akadémia ma már nem egyesületként működik, a definíciója közfeladatot ellátó nemzeti intézmény.

Az új vagyontörvény szerint magánvagyonnak minősül, s így eladhatatlan , avagy nem privatizálható.

Az ebédszünetben rendezett sajtótájékoztatón az elnökség minden tagja válaszolt lapunk kérdésére: meglátásuk szerint miként lehetne még szélesebb körhöz eljuttatni az egyetemeken született tudományos eredményeket? Elvégre a terem tele, de elsősorban hallgatókkal, s kevésbé a mindennapi élet vagy a piac szereplőivel.

Mészáros Ernő, az MTA veszprémi területi bizottságának elnöke és Hámori József is kiemelte ez ügyben a sajtó szerepének fontosságát. A délpannon MTA-bizottságot vezető Szolcsányi János arra mutatott rá, hogy a kanizsai összejövetelen jól nyomon követhető az érdeklődés állandó emelkedése, folytatni kell a munkát, s ez hoz majd eredményt. Husvéth Ferenc veszprémi rektorhelyettes pedig arról beszélt, hogy a megjelent egyetemi oktatók és kutatók a hallott eredményeket magukkal viszik intézményeikbe, s azok így nagyjából 40 ezer ifjú emberhez jutnak el. Ugyanakkor valamennyien elismerték: a társadalmasítás dolgában van még tennivaló bőven.

Záráskor a szervezőbizottság javaslata alapján Vofkori László, az erdélyi Sapientia magyar tudományegyetem munkatársa kapott díjat előadásáért, míg a közönség szavazatai szerint a Pécsi Tudományegyetemről érkezett Botz Lajos és a házigazda intézményt képviselő Keller Krisztina vehetett át elismerést. Utóbbi a német identitás kérdését kutatta.

Ezek is érdekelhetik