Hírek

2007.10.19. 02:29

Idolkiállítás, avagy a szobrászat kezdete

Egervár (mh) - Százszorszépek - emberábrázolás az őskori Nyugat-Magyarországon címmel nagyszabású, élénk nemzetközi érdeklődésre számot tartó régészeti kiállítás nyílik november 6-án, kedden, 15 órakor az egervári várkastélyban.

Magyar Hajnalka

A három nyugat-magyarországi megye kiállítása a térség legkorábbi plasztikus emberábrázolásait mutatja be, az újkőkortól a rézkorig. A tárlaton összesen 178 műtárgy szerepel, ebből 154 emberábrázolás, Zalából 50 idol kerül a közönség elé. Az emlékek zöme a közelmúltban végzett nagy felületű megelőző régészeti feltárásokon (lakópark kialakítások, vasútépítések, elkerülő utak- és autópálya-építések) bukkant felszínre. Az újdonságok mellett a már évtizedek óta nemzetközileg jól ismert műtárgyak szintén szerepelnek majd. A december 5-ig nyitva tartó tárlaton a zalai leletek sorában többek között látható lesz a sormási, a petriventei, a becsehelyi, a becsvölgyei, a szentgyörgyvölgyi és a zalaszentbalázsi idol is.

A kiállítás megnyitóján a három megye vezető politikusait követően Prof. Dr. Svend Hansen, a berlini Német Archeológiai Intézet Eurázsiai részlegének igazgatója és Prof. Dr. Kalicz Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete főmunkatársa adja közre a kiállítás szakmai prezentációját.

Az egervári bemutatkozás után a tárlat jövőre Kőszegen a Vármúzeumban, Keszthelyen a Balatoni Múzeumban, majd Nagycenken a Széchenyi István Emlékmúzeumban is megtekinthető lesz.Reményeik szerint élénk nemzetközi visszhangot vált ki

Ezek is érdekelhetik