Hírek

2006.07.29. 02:28

Már csak az anyuka izgult

Zalaegerszeg (se) - Mostanra kiderült, kiknek sikerült bekerülniük a megjelölt felsőoktatási intézmények valamelyikébe, és kik azok, akiknek ezúttal nem kedvezett a ponthatár. Hát, ha idén nem, majd jövőre...

nincs nev

- Sejtettem a kudarcot, sajnos egyik helyre sem sikerült felvételt nyernem. Hét iskolát jelöltem meg, de a Színház- és Filmművészeti Egyetem reménye már márciusban szertefoszlott. Az én hibám is, hogy rosszul választottam egyetemeket, főiskolákat, ráadásul belefutottam magyarból egy emelt szintű érettségi feladatsorba, amit elég nehéznek tartottam - sorolja a sikertelenség okait Máté, talán mások okulására is.

Magyarból tett emelt szintű érettségit, és ezt az egyetlen szakot jelölte meg az összes jelentkezési lapon. Hogy rosszul tette, azt már tudja, annál is inkább, mivel úgy érzi, ha középszintűn érettségizike tárgyból, jobb eredménytér el, s pontszámaival, mint mondja, az ELTE Bölcsészettudományi Kara kivételével bejuthatott volna a feltüntetett helyek mindegyikére. Sok minden érdekli, köztük a színészet is - például a Stúdium Színház tagjaként is már nemegyszer alkalma nyílt kipróbálni magát. Mégis, talán a magyartanári pálya vonzza igazán, s nem véletlen, hogy erre koncentrált a jelentkezéskor. Szerette ezt a tantárgyat a középiskolában, végig ötöse volt, ezért is okozott számára csalódást az érettségin elért eredménye.

- Bánom, hogy csak egy szakot jelöltem meg - nyomatékosítja, főleg úgy, hogy akár a történelemből, akár az angol nyelvből szerzett jegyeire is építhetett volna. De már elhatározta, hogy él a pótfelvételi lehetőségével.

Barátja, Forgács Pétera Kölcsey-gimnáziumban érettségizett, s öt helyre adta be felvételi jelentkezési lapját. Az elsőként megjelölt ELTE BTK-germanisztika szakra bőven elégségesnek bizonyultak a pontjai.

- 141 pontot sikerült összegyűjtenem, 126 volt a határ. Igazán már csak az édesanyám izgult a felvételi miatt - mondja a fiatalember, akit érdekelnek a kommunikációs médiatudományok, de megjelölte a budapesti Pázmány-egyetem nemzetközi tanulmányok szakát, és szívesen tanult volna a miskolci egyetemen szabad bölcsészetet.

Az is érdekes persze, hogyan teltek a várakozás órái. A ponthatárok már szerda dél óta izgatták a felvételizőket, Péterék is pásztázták az internetes fórumokat, ám mivel semmit nem tudtak meg, úgy döntöttek, focizással töltik el az időt. Aztán egyre érkeztek az SMS-ek, és a szülők is hívogatták őket, idézi fel a fiatalember a bizonyára sokáig emlékezetes pillanatokat. S hiába az egyéni öröm, az elégedettség, talán barátja példája okán is, a felvételi jelentkezés rendszerével kapcsolatban maga is tesz észrevételeket.

- Úgy érzem, túl korán kell ezeket a lapokat kitölteni, elküldeni. Több ismerősömmel is előfordult, hogy időközben meggondolta magát, más szakot jelölt volna meg. Szerintem, ahogy a jelentkezési sorrendet meg lehet változtatni, úgy lehetőséget kellene adni még egy szak felvételérevagy egy másik törlésére - osztja meg véleményét Péter. Egyébként német nyelvből és történelemből tett emelt szintű érettségit, két nyelvvizsgával rendelkezik, s mint mondja, törekedett arra, hogy a lehető legtöbb pontot szerezze meg. Szerinte szükség van a pluszpontokra, noha az idei ponthatárokat kissé csalafintának érzi.

- A tavalyi felvételiből okulva, sokan választották az emelt szintű érettségit, ami nem mindig bizonyult szerencsésnek. Közben az is kiderült, mégsem olyan magasaka ponthatárok. Azt gondolom, néhány év kell még ahhoz, hogy igazán kiforrjon ez a rendszer.

A két fiú egyébként úgy tapasztalja, hogy ismerőseik, osztálytársaik körében a többség sikeres felvételit mondhat magáénak. Nem mindig bizonyult szerencsésnek az emelt szintű érettségi választása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!