Hírek

2006.03.03. 14:55

Újabb madárinfluenza-esetek Romániában

Bukarest (MTI/AFP/dpa) - Két újabb madárinfluenza-megbetegedést észleltek szárnyasoknál Romániában - közölték pénteken a helyi hatóságok.

Mórocz Zsolt

Mindkét esetre az országnak a kórtól már fertõzött területén bukkantak.
A Kárpátok délkeleti vonulata mentén fekvõ Dambovita megye egyik településén több csirke hordozta a vírus H5 típusát, ezért az állategészségügyi hatóság helyi szerve elrendelte a faluban tartott összes baromfi levágását.
A keleti országrészben fekvõ Buzau városában egy kimúlt vadlúd bizonyult fertõzöttnek. A 150 ezres város mintegy 100 kilométerre északra esik Bukaresttõl.
A mintákat mindkét helyrõl az angliai Weybridge-ben mûködõ laboratóriumba továbbították, hogy kiderüljön, a vírusnak az emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó. Mindkét körzetet megfigyelés céljából lezárták - jelentette a Mediafax román hírügynökség.

Romániában eddig 40 településen és egy kis fekete-tengeri fürdõhelyen fedezték fel a madárinfluenza vírusát, mióta tavaly októberben elsõ ízben a Duna-deltában észlelték a járványt. Az országban eddig több mint 200 ezer háziszárnyast vágtak le. Emberi megbetegedés még nem történt, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi szakértõi arra figyelmeztettek, hogy ennek fennáll a veszélye, mert a vidéki övezetekben, ahol a 22 milliós össznépesség 45 százaléka él, sok helyen nincs vezetékes víz, és nem épült ki a szennyvízhálózat.

Ezek is érdekelhetik